ספר מעולה

הביקורת נכתבה ביום שבת, 25 בפברואר, 2023
ע"י פפיון2
ע"י פפיון2
יש לי בן קטן בן 6 חודשים. אחד הספרים שקיבלנו עבורו נקרא "יום בחוה" והוא הוצא לאור ע"י ההוצאה baby einstein שמתארת את עצמה כהוצאה שמעודדת סקרנות אצל ילדים ומפתחת אותם. בספר מתוארים חיים של חיות בחווה, יש שם תיאורים כמו למשל "עגלי פרות יונקים מאימהות פרות" ועל התרנגולות מתואר "רועשות ושמחות",כמובן שהכל מלווה באיורים של בעלי חיים שמחים בחיק משפחתם. כמעט כל מי שחי היום במדינה מפותחת יודע שב-99.9% מהחוות עגלים לא יונקים כלום מהאימהות שלהם - הם מופרדים מהן סביב ההמלטה, והתרנגולות רועשות אולי, אבל שמחות הרבה הרבה פחות. הדהים אותי שכבר מגיל התינוקות זה מתחיל, הספרים,תוכניות הטלוויזיה,ובהמשך גננות וגננים ועוד בהמשך מורות ומורים יוצרים מסך גדול ועבה ביננו לבין תעשיית המזון מהחי. יש לזה כמובן הרבה סיבות, אפילו המון, אבל ב-2023, הסיבות הללו הן בעיקר מסחריות והרבה פחות בריאותיות.
ג'ונתן ספרן פויר כמו רבים (וכמוני) חי חלק גדול מחייו כקרניבור ועם השנים החל להציץ מבעד למסך והפך לצמחוני. הספר "לאכול בעלי חיים" הוא תוצאה של שלוש שנות מחקר שלו על תעשיית המזון מהחי האמריקאית.
יש בספר פרקים על תעשיית העופות, הדגים, הבקר והחזירים. התעשייה מתוארת לפרטים, איך נראים חיי החיות, איך מובילים אותם, במה מאכילים אותן, באילו תרופות מטפלים בהן ובאילו תנאים הן מוחזקות. כמובן שמתוארים גם אופן הריגתן והמעבר שלהם מתרנגולת ל"עוף" ומפרה ל"כל מוצר שתבחרו".
פויר הצליח בשלוש השנים האלו לראיין הרבה חקלאים שמגדלים סוגים שונים של חיות, זאת למרות שהרבה יותר חקלאים מאלו שהוא ראיין לא הסכימו לו (ולאף אחד אחר) לתעד את החוות שלהם או לדבר.
בראיונות הללו שחלקם הגדול כולל חקלאים בעלי גישה יותר חומלת לבעלי החיים (ללא הצלחה גדולה - רוב המשקים הללו נסגרים בגלל העדר רווחיות) מתוארים מעבר לתיאורים היבשים גם הדילמות שעומדות בפני החקלאים, כיצד הם מיישבים אותם וכיצד הם רואים את השינוי שחל במרוצת השנים בענף החקלאות המדובר.
זה לא יהיה ספוילר גדול לגלות את מסקנתו של המחבר. היא צפויה ומתבקשת. לכך מתקשרת גם הבעיה של הספר. שלא כמו ביקורות אחרות שקראתי פה, הוא לא מיועד לקהל מסוים, להפך, לדעתי הוא מיועד לכולם. ראוי שכל אדם יידע מה הוא אוכל ומה האוכל שלו עבר עד שהגיע לצלחתו, מהם יתרונותיו הבריאותיות ומהם חסרונותיו.ואז שיחליט. אבל, לעניות דעתי, רוב אוכלי הבשר, בתמיכת מערכת החינוך הפורמלית והלא פורמלית (ההורים), ובתמיכת תעשיית המזון מהחי שמנסה ללא הרף להשאיר את המסך בינינו לבין התעשייה שמביאה להתעשרותם (תחשבו על הפרה השמחה של יוטבתה, התרנגולת השמחה של "עוף טוב" ועוד) בוחרים שלא לדעת מה קורה מאחורי הקירות. ולכן רובם יבחרו לא לקרוא את הספר.
עבור אלו שיקראו, הספר כתוב מצוין, מעניין, מעשיר, מגובה במאות אזכורים ממקורות מחקריים ולא מחקריים, ועל אף שאינו מחדש הרבה לדעתי מבחינת הדילמה המוסרית שכרוכה באכילת מזון מהחי, הוא כן מצביע על מספר גישות אפשריות לשיפור התעשייה.
גילוי נאות - אני צמחוני בואכה טבעוני עוד לפני הקריאה.
אני מוכר את הספר באנגלית ומי שיקנה אותו יקבל חינם אין כסף את "יום בחווה", לא אכריח את עידו הקטן להיות צמחוני או טבעוני, אתן לו לאכול את מה שכולם יאכלו בגן, וגם לא אחשוף בפניו בעשורים הקרובים את זוועות התעשייה, אבל גם לא אחרטט אותו על החוות והחיות השמחות שחיות בהן.
11 קוראים אהבו את הביקורת
טוקבקים
+ הוסף תגובה
Pulp_Fiction
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
זה שיש קשר בין בשר אדום למחלות זה ברור וידוע.
כאמור דיאטה צמחונית יכולה להיות מאוד טובה עבור חלק מאנשים .
אבל לא חייבים גם לאכול בשר אדום, יש עוד סוגי בשרים צריכתם בהחלט מספיקה. וגם בבשר אדום זה עניין של מינונים וסוג. |
|
פפיון2
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
הבעיה עם בשר אדום היא לא שחסר בו דברים טובים. אלא שיש בו גם דברים לא טובים כמו כולסטרול וסוגי שומנים אחרים. מה שיש הרבה פחות ממקורות כמו מקטניות, עוף או דגים
גם הרווארד וגם האיגוד האמריקאי מדגישים את ענין הבשר המעובד (בלינקים שצרפתי), ולא את האוכל המעובד האחר (שברור שלא מדהים.. אבל פחות מזיק). באופן אידיאלי בשר אדום לא מעובד הוא פחות בעייתי למרות שגם כאן החבר'ה מהרווארד לא מסכימים- הם מציינים שהוא מקור חלבון נחות לעומת עוף, דגים וקטניות וממליצים להפחית ממנו. אבל בינינו, מי אוכל את הבשר האדום שלו רק מסטייקים? לדעתי מעטים. הרוב אוכלים כל מיני תצורות של שניצלים, המבורגרים, נקניקיות, נקניקים,גולש, שווארמה ועוד. שזה לפי רוב מוחלט של אנשי המקצוע - לא בריא. גם האיגוד הבריטי עם המלצות דומות לאמריקאים , פחות בשר אדום, פחות בשר מעובד. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/510363/UPDATED_Eatwell_guide_2016_FINAL_MAR23.pdf הדברים האלו לא מוחלטים ואין קונצנזוס, דיאטה קטוגנית היא חזק באופנה עכשיו וגם פאלאו שמבוססות על הרבה בשר ומעט פחמימות. אבל אם פונים למחקר וספרות רפואית המאזניים נכון לעכשיו נוטים לכיוון של פחות בשר אדום. |
|
מורי
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
שום מזון מעובד אינו בריא. לחם בריא?
בשר אדום לא מעובד אין בו שום בעיה. הוא עשיר במינרלים וויטמינים נחוצים.
|
|
פפיון2
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
מחלות וצמחונות/טבעונות
אפשר לאכול בריא גם בצורה צמחונית וגם לא צמחונית.אבל האמירה כאן שלא נתגלע רק בבשר אדום היא לא לחלוטין מדויקת. זה נכון שהמחקרים חלוקים, ולאחרונה פורסם מחקר שיש יותר סכנה לשברים אצל צמחונים, מצד שני יש לא מעט מחקרים שמצאו קשר בין אכילת בשר אדום למחלות שונות (בעיקר מחלות לב). ובוודאי שיש הרבה מחקרים כבר שמצאו קשר בין בשר מעובד (המבורגר, נקנקים למיניהם, שניצלים למינהם ) למחלות שונות.
רוב ארגוני הבריאות הרציניים היום לא ממליצים לאכול בשר אדום ובטח שלא מעובד דוגמא אחת היא הנחיות התזונה הפשוטות של אוניברסיטת הרווארד https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/ גם ארגון התזונה האמריקאי מחזיק בדעה לא שונה מאוד (זה מסמך של 164 עמודים) Replacing processed or high-fat meats (e.g., hot dogs, sausages, bacon) with seafood could help lower intake of saturated fat and sodium, nutrients that are often consumed in excess of recommended limit Replacing processed or high-fat meats with beans, peas, and lentils would have similar benefits, as well as increasing dietary fiber, a dietary component of public health concern עמוד 47. לגבי מחלות לב כאמור מחקרים רבים. זה רק אחד https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33970349/ מסקנתו היא להפחית בבשר בגדול זהו סיימתי לחפור, כאמור יש מחקרים לפה ולפה וזה תלוי במחלה. אבל הנטייה היא שחלבון מהצומח הוא בטח לא פחות וכנראה יותר בריא מרוב החלבון מהחי |
|
ראובן
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
סקאוט-אם נעבור על כל רשימת המאכלים הלא בריאים,
לא נצא מזה. שמן חמניות,סויה,בשר אדום,מטוגנים,מומלחים, חלב.... אין לזה סוף. |
|
ראובן
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
ראסטה-נכון שאנו חברה צרכנית שלא יודעת גבול.
וזה ממש לא רק באוכל. אנשים אוכלים מה שהורגלו אליו בלי לחשוב במונחי טוב ורע. וקונים כל שנה-שנתיים סלולרי חדש שמישהו בסינגפור הרכיב תמורת כמה דולרים ליום. או בגדים שנתפרו בסדנאות יזע. אנחנו חברה שלא יודעת שובע,מסכים. כולנו מכירים את ההתנפלות המטורפת על רשת חדשה ולפסח, ואת הטירוף בארצות הברית בblack Friday ולפני חגים. אישית,מתרחק מזה. |
|
Pulp_Fiction
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
עם כל הצער שבדבר
תזונה צמחונית וטבעונית לא מתאימה לכולם. כמו שיש כאלה שהתזונה הזו עושה להם טוב בכל המובנים, פעמים רבות מדי נתקלים אצל צמחוניים בבעיות כמו שברים לא מתאחים, אנמיה שמחריפה, חולשה כללית שלא עוברת ועוד. תחליפים מן הצומח ותוספי תזונה לרוב לא עוזרים . יש כאלה שזה עובר להם אחרי תקופת הסתגלות, אבל בטח לא לכולם. יש גם כאלה שמפתחים תסמינים נפשיים כמו דיכאון, אפתיה, כעס או דכדוך. אז, עם על הכבוד לכל המטיפים, אני חושב שזה עניין אינדיבידואלי. מה שכן, אני בעד צמצום צריכת בשר בככל , בטח לא חייבים כל יום, פעם-פעמיים בשבוע זה מספיק ואם כולנו נאמץ את זה, אז אולי זה יהפוך את העניין לפחות תעשייתי ויעזור להחזיק את בעלי החיים בתנאים יותר הומניים.
|
|
מורי
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
במחקרים עדכניים לא נתגלה רע בבשר אדום.
|
|
סייג'
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
אם את יודעת את סוג הדם שלך, פשוט תכתבי בגוגל "תזונה שמתאימה לסוג דם -".
|
|
סקאוט
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
גם פחמימות וסוכר זה לא בריא. לא רק בשר אדום. גם אוכל מטוגן.
|
|
סקאוט
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
סאנשיין- מעניין! איך אפשר לדעת מה האוכל שמתאים לסוג הדם שלנו? איפה בודקים?
|
|
Rasta
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
זה החל כעניין הישרדותי, אבל אנחנו מזמן לא שם, לא במובן ההוא בכל אופן. לשרוד את החודש בפן הכלכלי לא דורש ממני לאכול בשר, לשרוד טיפשות של בני אדם בה אני נתקל יום-יום גם לא דורשת ממני לאכל בשר. יש רעיונות שניסינו, כל מיני דברים, ניסויים לאורך השנים, הרי הכל זה ניסוי וטעיה, וככל שהזמן עובר אנחנו מגלים שצריך למחוק את רוב המידע שאספנו עד עכשיו ולהתחיל לגשת לכל הדבר הזה ממקומות אחרים לגמרי. זה לא חדש שאנחנו לא יודעים כלום. בני אדם טיפשים וכנראה שגם נמשיך להיות, זה לא אני אמרתי, את זה ההיסטוריה מוכיחה. צריך לדעת לשחרר מה שלא עובד, מה שמזיק, מה שלא תורם. עברנו את שלב ההישרדות מזמן. היום זה עניין תרבותי והרגלים שקשה לשחרר מהם ובעיקר חזירות וצורך מגוחך לעוד ועוד וכמה שיותר. אף פעם לא מספיק, אנחנו לא יודעים שובע.
|
|
Rasta
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
לקחת משהו "חלש" ממך ולעשות בו כרצונך, לאכל או ללבוש כבגד או פריט דקורטיבי לשולחן במשרד שלך - סיים שיט, והצורך לא רלוונטי.
אנשים אוהבים לספר לעצמם הרבה דברים כדי להרגיש טוב יותר. |
|
ראובן
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
ראסטה-יש הבדל ענק בין אכילת בשר לשימושים אחרים בבעלי חיים.
בני אדם אכלו בשר ועוף מאז ומתמיד. בסין ותאילנד אוכלים כל מה שזז. זה החל כעניין השרדותי וכיום יש אלטרנטיבות. זה לא דומה בכלל לגידול חורפנים לפרווה, חיתוך סנפירי כרישים למרק וזריקתם חזרה לים למוות קשה. ובטח לא אילוף קשה לקרקסים. |
|
אושר
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
כשהייתי בן 15 עשיתי אטקינז רק בשר בלי פחמימות למשך שנה.
לא ירדתי במשקל, היום אני משתדל להימנע מבשר אדום. נורא אוהב פירות ים.
אני לא אוהב את הכתיבה של הסופר הזה, שמח פפיון שנהנתה. |
|
סייג'
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
מורי -
זה לא לגמרי נכון.
לסוגי דם שונים מתאימה תזונה שונה, ויש סוגי דם שתזונה צמחונית בריאה להם ובשר לא, וגם להפך. כמו שיש אנשים עם אי סבילות לגלוטן או לקטוז, ככה יש אנשים שלגוף שלהם עדיף בלי בשר. |
|
מורי
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
ראסטה, יפה כתבת. ובכל זאת, בשר לא עושה לנו שום נזק לגוף.
|
|
Rasta
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
אני חושב שאחת הבעיות הגדולות בתחום הזה היא בשיווק, לצד כל הפנאטים והמשוגעים.
ישנן לא מעט סיבות למה כן כדאי לעבור לצמחונות/טבעונות, אבל הדבילית מכולן, זו שעומדת בראש, היא "כדי לשמור על כדור הארץ". היהירות של בני האדם, הטיפשות, זה מצחיק אותי כל פעם מחדש. כדור הארץ לא צריך שנדאג לו, כדור הארץ לא מרגיש אותנו ולאורך השנים ראה וחווה שיט הרבה יותר נורא מבני האדם, הוא ימשיך לרחף שם בריק השחור עוד הרבה אחרינו ואנחנו כולנו, יחד עם ההיסטוריה שלנו, נעלם כאילו אף פעם לא היינו. תעשיית הבשר פוגעת בחיים שעל הכדור, לא בכדור. יש הבדל עצום בין השניים. אני צמחוני מ2015. אני לא אוהב בשר, בשר מגעיל אותי תיבול או לא תיבול, מורי. אני פשוט לא מסוגל לאכל משהו שהיה חי פעם ועכשיו הוא מת לי בצלחת חתוך ומתובל ומעוצב כדי שנשכח לרגע שאנחנו אוכלים גווייה. אם משהו דורש כל כך הרבה התעסקות כדי להפוך אותו לנגיש עבורנו אז כנראה שאנחנו לא אמורים לאכל אותו. עגבניית שרי אפשר לקטוף ולזרוק לתוך הפה כמו סוכריה ופשוט להתענג על הטעם הנפלא שלה והבונוס - היא לא חוסמת לנו עורקים או גורמת למחלות לב. אני חושב שאכילת בשר היא כבר שנים עניין תרבותי, זה פשוט הרגל. אכילת בשר מתקשרת לי באופן ישיר לניתוק של בני האדם מהטבע - לבריחה שלנו משם. זה עוד דרך לשלוט בטבע, להרגיש חזקים יותר. הרי אין באמת הבדל בין לאכל פרה או להחזיק פילים וטיגריסים בקרקס לשם הבידור וההנאה לבין לחתוך כפות ידיים של גורילות כדי להשתמש בהן כמאפרות ומחזיקי סיגריות. |
|
האופה בתלתלים
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
ביקורת מעניינת, תודה!
הדבר הנחמד בטבעונות הוא שלצד ההסברה האגרסיבית של יורופסקי וחבריו, דוגמא אישית בתחום דווקא עובדת נהדר. מאז שאני טבעונית כמה וכמה חברים שלי הפכו לטבעונים או המעיטו באכילת בשר, בין היתר בגלל שהם ראו שאני אוכלת ממש טוב ופתאום השד לא היה מפחיד כל כך. |
|
yaelhar
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
זו ביקורת מעניינת מאד, הנוגעת בעצב חשוף.
לא חושבת שיהיה לי הכוח לקרוא את הספר הזה או את הדומים לו, המתארים את העינויים שעובר האוכל הנמצא על הצלחת. מעריכה מאד את אלה שאינם אוכלים בשר מטעמים אידיאולוגיים. |
|
ראובן
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
נכון שהדגן משמש גם לגדל מזון לבעלי חיים למאכל.
אבל לא רק.
העניין עם גארי יורופסקי שבלהיטותו לנושא הוא משיג לעתים את התוצאה ההפוכה.משניא את עצמו והטבעונות על חלק מהציבור. תביא טענות ענייניות ולא 'שואה' ושטויות חסרות שמץ בסיס מדעי. תעשיית הבשר בזבזנית מאד במשאבים כולל מים. אין ספק שיש כאן נקודות מוסריות לא קלות, שעולות גם בספר 'שנת הבשרים שלי'של רות אוזקי (כאן באתר) |
|
פפיון2
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
אני לא חושב שצריך את טל גלבוע או אפילו את גארי יורופסקי בשביל להכיר את התעשייה ואת השלכותיה. צריך להתייחס לגופו של העניין ולא גופן של אדם כזה או אחר. ברור שיש לא מעט אנשים שלא משרתים טוב את האג'נדה.
אני לא בר סמכא, אבל לגבי הטענה שלך (ראובן), דווקא בזה פויר עוסק, הוא טוען ויש לו מקורות לכך (שלא בדקתי) שתעשיית המזון מהחי היא-היא האחראית לבירוא השטחים משום שצריך לגדל המון דגן על מנת להאכיל את החיות התעשייה,ביחס גדול בהרבה מ-1 ל-1 (על כל קילו דגן לחיות מקבלים הרבה פחות מקילו בשר) לו השטחים הללו היו מנוצלים רק לגידולים לטובת מאכל אדם, הרבה שטחים היו נחסכים וכך גם עוד חיות היו סובלות פחות, מלבד אלו בתעשייה |
|
ראובן
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
אין לי דבר וחצי דבר נגד צמחונות וטבעונות.
ואין ספק שהתעשייה הזו קשה. כמה שחבל הוא שפנאטים שקרנים ובריונים כמו גארי יורופסקי משניאים את האג'נדה שלהם על רבים. בביקוריו בארץ הוכיח את טירופו, בורותו והזלזול המוחלט בכל מה שלא קשור לדרכו. או טל גלבוע,למשל. יש טענות רבות שלא משנה מה נאכל-בעלי חיים ימותו. מבראים שטחים נרחבים לגידול דגן (בין היתר)תוך חיסול בתי גידול וגרימת מותם של אלפי בעלי חיים רבים. |
|
קיבוצניק
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
כצמחוני, לא נותר לי אלא להסכים לתיאור.
|
|
מורי
(לפני שנתיים ו-7 חודשים)
מבחינתי, כל עוד חיי אינם ורדים, אני ממשיך לאכול בשר. בשר הוא התבלין של האוכל.
אני גם מתפלא איך פויר הצליח לכתוב ספר טוב ומעניין. זה הרי לא ממנהגו.
|
11 הקוראים שאהבו את הביקורת