ביקורת ספרותית על אמנות הבישול הסובייטי מאת אניה פון ברמזן
ספר מעולה דירוג של חמישה כוכבים
הביקורת נכתבה ביום שלישי, 8 בנובמבר, 2022
ע"י נצחיה


יום אחד אחותי הצעירה נעמה השתתפה בתחרות של רשת בתי קפה שעשתה שיתוף פעולה פרסומי ברשת חברתית עם קבוצה של אימהות, וענתה לשאלה היחידה שהיתה שם - לתאר את הסנדוויץ' האולטימטיבי. נעמה, חצי ברצינות נוסטלגית וחצי בשעשוע תיארה את הלחם שסבתא רחל היתה מכינה לנכדים - פרוסה של לחם אחיד מונחת על צלחת זכוכית, עליה נמרחה מרגרינה, ומעל המרגרינה תפזורת של סוכריות צבעוניות או פירורי שוקולד, מהסוג שקונים כדי לפזר מעל קרם של עוגת יום הולדת. מפתיע או לא, נעמה זכתה במירב הלייקים של המשתתפים וקיבלה את הפרס הראשון בתחרות שהיה כמובן איזה שובר חינמי לסוג כזה או אחר של סנדוויץ' שרשת בתי הקפה השיקה בדיוק.

ביום השנה הראשון לפטירתה של סבתא רחל ביקשה מאיתנו הבת שלה מרים שלא נעשה ספר מתכונים לזכרה. כי הרי ברור, היא אמרה, סבתא לא אהבה לבשל ולא עשתה את זה מתוך שום תשוקה. וגם לא עשתה את זה מאוד טוב. היא בישלה כי היתה לה משפחה, ומשפחה צריכה לאכול, ולכן מכינים שלוש ארוחות ביום, כל יום. אבל מה שמרים לא הבינה זה שאוכל הוא לא אוכל. אוכל הוא הריחות שמזכירים לנו כוונות, מחשבות, רגשות ותחושות. ולכן אני נזכרת באהבה וגעגוע בסלט ביצים, בפשטידה, במרק העוף עם האיטריות ובערימות לביבות תפוחי אדמה עם אבקת סוכר מעליהן בכל הדלקת נרות של חנוכה. אה, וגם בכדורי בשר ברוטב חמוץ מתוק. כי סבתא אומנם באה ממזרח אירופה, אבל את המאכל שהיא בישלה הכי טוב היא למדה מאחותה רוזה שהיגרה לארצות הברית, הכירה אותו שם, ואז הגיעה לארץ. כי אוכל הוא לא רק אוכל. הוא גם גיאוגרפיה והיסטוריה.

ועל זה כותבת אניה פון ברמזן. דרך האוכל היא מגיעה לגעגועים, ומשם לגיאוגרפיה והיסטוריה. כותרת המשנה היא "ממואר על אוכל וגעגועים", כי זה לא רומן, לא יומן, וגם לא בדיוק אוטוביוגרפיה. זו פריזמה אישית ומשפחתית על מאה ועשר שנים ברוסיה, מימי הצאר, דרך כל עשורי השלטון הסובייטי, וכלה בדמוקרטיה האליגרכית של פוטין.

אניה היא יהודיה, ילידת רוסיה, נכדה לקומוניסטים נאמנים, בת לאנרכיסטים בעלי רוח חופשית, פליטה שעברה בשנות השבעים יחד עם אמא שלה לארצות הברית, והשאירה אבא ועוד משפחה לתהפוכות מסך ברזל ופרסטרויקה. היא ואמא שלה חוקרות ומבשלות את האוכל של כל עשור בתקופה, ודרכו היא מספרת זכרונות אישיים וקולקטיביים. זה לא רק האוכל, אלא גם הדרך לקנות (או להשיג בדרך אחרת) את המצרכים, לעבור בחנויות שבהן יש או אין מחסור ולתאר גם אותן. זה גם הדרך לשאת את האוכל הביתה בסל, דרכי האחסנה, השימור, השמירה, איך נראה המטבח ומה גודלו, ובכלל היכן נמצא הדירה והאם יש בה מטבח פרטי או שיתופי. איך מבשלים, ומאיפה מקבלים את המתכונים להכנה. מה אוכלים ובעיקר מה שותים כשחוגגים, ומה הסיבות לחגוג.

וזה גם השלטון, כי זה מה שקבע איך רוכשים והאם יש מה לרכוש, איפה גרים ואיך מגיעים לדירה משלך, האם יש איפה לבשל ואיך לאחסן, ומה הממתקים שמקבלים ילדי המיוחסים בגן המיועד לילדיהם של בכירי השלטון בלבד. וזו גם עליית הקומוניזם, מלחמות עוללם, נפילת המשטר ותהפוכות השלטון אחריה. האוכל מהווה פריזמה מצוינת להסתכל ולהכיר קצת יותר מבפנים, את אחד הניסויים החברתיים הגדולים בהיסטוריה האנושית. כלכלה, תרבות, אומנות, ואוכל.

בעיני מומלץ מאוד. מי שרוצה גם מתכונים, יש בסוף הספר, אבל באמת אין צורך בהם.
13 קוראים אהבו את הביקורת
אהבת? לחץ לסמן שאהבת




טוקבקים
+ הוסף תגובה
נצחיה (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
סקאוט, תודה. שמחתי לעזור
נצחיה (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
לא. נגדע באיבו.
השנה התחלתי לכתוב סוג של ממואר זכרונות אישי שלי ממנה, וככה צפו גם הדברים מהסקירה הזאת. אולי פעם ייצא מזה משהו
רויטל ק. (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
והחלום יצא לפועל בסופו של דבר?
או שמרים ניצחה?
אנחנו הוצאנו ספר עם סיפור חייה וזכרונות של הנכדים והנינים, כל אחד נתן את הזוית שלו, סיפר משהו, כתב שיר, כאלה.
הילדים שלי אוהבים אותו ומכירים את סיפור חייה בזכותו.
נצחיה (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
רויטל, אז אצלנו כן חלמו.
ומי שיש לו געגועים וזכרונות כנראה לא אכפת לו שהכל בסיסי וכל שבת אותו דבר. אולי להיפך.
נצחיה (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
אירית, תודה רבה לך.
ברור שרשימות ה"צריך לקרוא" עמוסות לעייפה, ודי בטוח שלא נצליח להתגבר על כולן. אבל אפשר לפחות לנסות.
yaelhar (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
ספר נפלא שמאד מאד אהבתי.
סקאוט (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
ואו, נשמע ספר מעניין מאוד. יש לי משפחה שבאה מברית המועצות אז אתחבר מהפן הזה.
מעבר לזה, לשלב זכרונות עם אוכל זה גאוני כי ידוע שאוכל מעורר זכרונות. בהחלט אשים ידי על הספר. תודה לך, נצחיה.
רויטל ק. (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
אף אחד אצלנו לא היה חולם להוציא ספר מתכונים לזכרה של סבתא שלי שגם היא לא אהבה במיוחד לבשל ועשתה את זה כי צריך. היא גם לא ידעה לבשל יותר מדי, היא היתה האחות הצעירה, היו עוד 5 אחיות רווקות מבוגרות ממנה בבית כך שמן הסתם לא הספיקו ללמד אותה יותר מדי לפני שנשלחו לאושוויץ.
כל המאכלים ההונגריים הידועים - שמעתי עליהם מחברות, לא מסבתא שלי. סבתא שלי בישלה בסיסי ופשוט וכמו שתיארת - גם בזה נזכרים באהבה ובגעגוע.
(וגם לי יצא לבדוק לפני עשור או שניים איפה הכפר של סבתא שלי בהונגריה רק כדי לגלות שזה בכלל אוקראינה היום. אולי גם היא בעצמה לא הכירה את כל המאכלים ההונגריים המפורסמים).
אירית פריד (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
נצחיה, מרגש מאוד מה שכתבת וגם נכון מאוד...
אנסה להתחקות אחרי הכותר ולדפדף בו ואז אחליט עם לצרף גם אותו לרשימה המתמשכת והעמוסה לעייפה שלי...( בכל זאת כבר מצויים בידי 83 כותרים שעדיין לא הגעתי אליהם .
תודה לך .
נצחיה (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
שון, תודה רבה
השורשים שלי קצת במבוכה. תמיד ידענו "סבא בא מרוסיה, סבתא מפולניה". רק בשנים האחרונות כשבדקנו ישירות על המפה הבנו ששניהם באו מחבלי ארץ די קרובים במה שהיו הוא בלרוס, ובעבר עברו ממדינה למדינה בעקבות מלחמות ותהפוכות.
הוריי כבר נולדו בארץ
סטודנט חיפאי (לפני שנתיים ו-9 חודשים)
וואו. ביקורת מעולה, מתכנן לקרוא את הספר שוב.
כבר כמה שבועות, שאני מצוי במרדף אחרי השורשים האוקראינים שלי (הוריי נולדו בברה"מ ועלו בעלייה של שנות ה-90). מאוד רוצה להתחבר מחדש, להריח, ולטעום. ובעיקר, להקשיב לסיפור.





©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ