ספר בסדר

הביקורת נכתבה ביום שבת, 6 ביוני, 2015
ע"י אלון דה אלפרט
ע"י אלון דה אלפרט
****
לפני איזה מיליון שנה יצא ששוטטתי ברגל ברחובותיה המצחינים של בנגקוק, ובין טוק טוק מעשן אחד לבאסטת מותגים מזוייפים שניה, נתקלתי בדוכן לממכר פירות מהסוג שקיים בהמוניו בכל רחבי הממלכה, ובו, על מצע קוביות קרח, נחו להם אננסים צהבהבים, פפאיות גדושות בטא-קרוטן, אבטיחים ומלונים, גויאבות ומנגואים חמצמצים, וכולם במחירים מגוחכים. כמעט לקחתי כהרגלי את אחד האננסים, כשברגע האחרון הבחנתי בפרי לא-מוכר שנח לו בפינת הדוכן, ובהיותי חובב הפתעות מטבעי שאלתי את המוכר לשם הפרי. כמובן שלא הבנתי כלום מהלהג התאילנדי הגרוני והמאנפף של התשובה, אבל בכל זאת שלשלתי לידו המושטת כמה גרושים וקיבלתי לידי שקית ניילון ובתוכה הפרי האלמוני, שנראה דומה קצת לתפוח מקולף, כשהוא חתוך לקוביות. המוכר אף הגדיל ועשה, ובזק אל תוך השקית תערובת תבלינים מיוחדת, שהיה בה משהו מכל הטעמים, גם חריף וגם מתוק, מלוח וגם חמצמץ.
הכנסתי בחשד-מה קוביית פרי לפה. אחרי הכול, זה תאילנד פה. הכול יכול להיות. אולי זה פרי, אבל זה בהחלט עלול להתגלות כאיזה בעל חיים ימי אקזוטי, לך תדע. אחרי שצלחתי את שילוב התבלינים המטורף, הגעתי לבשר הפרי עצמו, והיה בו משהו מוכר, מוכר ממש, שלא הצלחתי לעלות על מקורו. קצת אגס וקצת תפוח וקצת גויאבה לא בשלה אולי... אבל לא אף אחד מאלה. לא ידעתי מה זה, והחידה שיגעה אותי. הלכתי וטעמתי והוצאתי מהפה ורחרחתי, הכול מוכר וברור ובכל זאת נבצר ממני לפענח באיזה פרי מדובר.
בסופו של דבר פגשתי באחד הרחובות בחור ישראלי והפצרתי בו לטעום ולהגיד לי, מה זה, מה זה לעזאזל. הבחור לקח קוביה, הכניס לפה, והתחיל לצחוק. מה? מה? שאלתי. מה? מה זאת אומרת מה, אמר הישראלי. תפוח אדמה. לא מבושל.
****
למי שכבר הצליח לחצות את המכשולים העצומים בדמות כריכתו המחרידה של הספר והשם האינפנטילי שלו, מובטחת חוויית קריאה נעימה ומתעתעת, על גבול האבסורד. ולמרות שבספר הממזרי הזה יש משהו משעשע מאוד ועוקצני וחכם ויש בו אמירות חדות וסיפור חביב והכול, היה בו משהו שהזכיר לי איכשהו את תפוח האדמה הלא-מבושל הזה שהבליח מבין ענן התבלינים, כי הוא באמת עשיר מאוד כיאה לבלוויל הרובע הפריסאי עתיר הטיפוסים הצבעוניים, והוא מסופר במין טון כזה של חצי קריצה ואפילו הדברים האפלים בו מצליחים להיות שנונים מבלי להידרדר לפארסה אידיוטית, אבל הרגשתי שהוא לא באמת מעניין אותי ושלמטה, מתחת לכל ההו-הא הבאמת מוגזם, יש משהו לא מבושל מספיק, קצת סתמי, שזקוק להרבה רוח וצלצולים כדי להיתפס, כמעט בזכות, כממתק אקזוטי. אמנם יש פה בלש משטרה אסייאתי שמתחפש לישישה וייטנאמית כדי לתפוס רוצח או עיתונאית חוקרת יפהפיה שמושלכת אל הסיין אבל פוגעת בארבה שעוברת שם בדיוק בזמן (כן, כתבתי ארבה. יש את המלים האלה בספר וזה לא מרגיש מוזר), או קומונה של טיפוסים עם עם כוונות טובות שאוספים קשישים מהרחוב וגם כלב חולה אפילפסיה, אבל נראה שהכול נכתב כך כדי לייצר כאן מין יצור כלאיים חביב (מדי) שמשתדל (ולפעמים מצליח) לשאת חן, וככלות הכול הוא לא רע אבל בכל זאת סחבתי את שלוש מאות העמודים פה כמעט חודשיים וסיימתי אותם כמעט בכוח.
שוין. אולי זה לא היה הזמן.
חם.
****
34 קוראים אהבו את הביקורת
טוקבקים
+ הוסף תגובה
yaelhar
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
העורכת - אם יורשה לי לחלוק על דעתך -
למרות שבשני הספרים של הסופר אותם גיבורים, אין הם בעיני "סידרה" או "טרילוגיה" זה פשוט סגנונו המיוחד של פנק, הגורם בלבול מסויים בתחילה וקסם רב בהמשך.
|
|
עורכת
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
חלק שני בטרילוגיה
כשקראתי את הספר הזה היה לי קשה להבין אותו ולעקוב אחרי העלילה, עד שחברה האירה את עיניי שהוא השני מבין שני ספרים עם אותן הדמויות, שהרבה יותר קל להבין אותו אם קוראים את הספר הראשון... שהוא אגב טוב יותר. שמו "על פצצות ומפלצות".
אני אהבתי מאוד את הספר. |
|
פואנטה℗
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
הם לא.
|
|
אלון דה אלפרט
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
אתה יודע שאני אוסר על הילדים שלי להגיד "בא לי"? הם אולי הילדים היחידים בישראל שאומרים "אני רוצה" כשבא להם משהו
|
|
זה שאין לנקוב בשמו
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
אח, תאילנד. תאילנד. איך בא לי לשם. ואם אהיה שם, אז כמובן שלא אפספס את ההזדמנות לטעום תפוח אדמה תאילנדי לא מבושל מאיזה דוכן פירות ברחובותיה המצחינים של בנגקוק, סתם בשביל החוויה.
|
|
אלון דה אלפרט
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
חני, את צודקת. בתחילת הספר נהניתי יותר, אחר כך סתם.
יעל - תודה. הביקורת שלך ושל סוריקטה היו בין השאר הסיבות העיקריות לקריאה, ואני לא ממש מאשים אותך. יש בו הומור וקסם, אבל בשורה התחתונה השתכנעתי פחות.
ולי - תודה. |
|
לי יניני
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
אלון מטאפורה נהדרת לסקירה. תודה....
|
|
ניר אזולאי
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
תפוח אדמה לא מבושל - זה לא רעיל?
|
|
yaelhar
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
אהבתי את הביקורת אם כי את הספר וההומור המיוחד שלו אהבתי יותר ממך.
|
|
חני
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
למרות שיש אין ספור גוונים וצבעים באוכל עדיין כמה פעמים כבר מתרחש מצב
שאנחנו טועמים משהו חדש לגמרי? כמעט אף פעם כי אנחנו כל כך מקובעים על הטעמים המוכרים שרובינו אפילו לא מנסים ...אולי צריך גם ספרים עם שלשה כוכבים כי משם תמיד אפשר למצוא ספרים שימלאו אותנו יותר.
|
|
אלון דה אלפרט
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
אריאל, אני נרגש מההערכה שלך את אוצר המילים היידי שלי (-;
נצחיה - אף פעם לא אכלת צ׳יפס לא מטוגן היטב? ככה.
|
|
נצחיה
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
מעניין לקרוא, אחרי כל הביקורות הנלהבות.
ועוד יותר מעניין לדעת איך מישהו יודע מה הטעם של תפוח אדמה לא מבושל. תודה. |
|
אריאל
(לפני 10 שנים ו-4 חודשים)
מגיע לך לייק רק על השוין.
|
34 הקוראים שאהבו את הביקורת