ביקורת ספרותית על מטבח משפחתי - עמודים לספרות עברית # מאת גיל חובב
הביקורת נכתבה ביום שני, 19 בפברואר, 2018
ע"י רויטל ק.


מה אפשר לכתוב על "מטבח משפחתי" שלא כתבתי כבר על "סוכריות מהשמיים"?
הסופר אותו סופר, הסגנון אותו סגנון, גם המתכונים (שלא באמת מעניינים, צר לי), עדיין שם, והכריכות די דומות.
אז כתבתי על "סוכריות מהשמיים" ש -
יש בו סיפורים, אבל לא כולם בנויים ממש במתכונת של סיפור קצר. חלקם נוטים לגלוש לכיוונים שונים ולערבב בין סיפורים, בחלקם הפואנטה קצת חלשה, אבל זה לא משנה.
אלו סיפורים נהדרים, מצחיקים, נוגעים ללב, מעוררי רגשות נוסטלגיה לארץ ישראל הקטנה והישנה ולירושלים של פעם, גם אצל מי שטרם נולד כשאלו היו בשיא פריחתן.
הכוכבת העיקרית היא "מומה", סבתו של גיל חובב, הלוא היא לאה אבושדיד, אשתו של בנציון (איתמר) בן אב"י שהעברית המופלאה שלה אחראית לפחות לחצי מהחן של הספר.


והכל נכון גם לגבי "מטבח משפחתי".
האמת היא שנראה לי שחובב השתפר קצת בין "מטבח משפחתי" ל"סוכריות מהשמיים", ושהשני מוצלח יותר. קצת יותר חד ומהוקצע, קצת יותר מצחיק.
אבל אולי סתם נדמה לי, אולי זה בגלל שב"סוכריות מהשמיים" היה חידוש, ועכשיו כבר לא.

סוד ההצלחה הוא פשוט: ההומור, המשפחה המטורללת - משהו שכולנו יכולים להזדהות איתו כך או אחרת, ולתיבול - אוכל.
ומכיוון שכאמור, אין לי בעצם מה לכתוב, החלטתי ללכת על מחווה ולספר סיפור משפחה ואוכל קטן משלי.

הימים היו שלהי נובמבר, אנחנו היינו זוג צעיר עם שני פעוטות בבית החדש שזה עתה נכנסנו אליו, וההורים של בעלי באו לבקר. לשבועיים.
כדי להבהיר את גודל המאורע יש לציין שבשתים-עשרה השנים מאז שנישאנו הם הגיעו לבקר בדיוק פעמיים, אחת מהן בשביל החתונה.
ובכן, חמותי עומדת להגיע אלי הביתה בפעם הראשונה ואשקר אם אומר שהוטרדתי מניקוי אבק מהמדפים, שטיפת תריסים, סידור ארונות או כל ניסיון אחר לשחק את תפקיד הכלה למופת.
רק מעניין אחד לא יכולתי להתעלם: אוכל.
מה לקנות, מה להכין, מה הם אוכלים בכלל?
לא היו לנו מושג.
מכיוון שבעלי התחיל לשמור כשרות עוד כילד, ומאחר והורים שלו לא סתם לא שומרים כשרות אלא לא באמת יודעים מה זה אומר בכלל, לשמור כשרות, כמעט לא נותרו לו זכרונות מהבית שקשורים באוכל.
ולמרות שביקרנו אותם בביתם יותר מפעם, לביקורים בני שבועיים ויותר, ניהלנו משטר תזונה נפרד לחלוטין. הם אוכלים את האוכל שלהם, אנחנו אוכלים את שלנו. אנחנו לא שואלים מה האוכל שלהם מכיל, והם... הם דווקא שואלים לא מעט: למה אתם לא אוכלים יותר ירקות? זה לא בריא. הארגז של העגבניות במקרר עדיין מלא! איך עוד לא סיימתם אותו? (ובכן, זה הארגז השני ועבר רק שבוע מאז שהגענו). למה שלא תתנו להם קצת דגני בוקר מתוקים? כל הילדים אוהבים מתוק, זה לא נורא אם לא מגזימים. למה הילדים שלכם לא אוכלים פירות? אולי בכל זאת הם יטעמו פטל מהגינה? מה זה הדבר הזה, איך אמרתם שקוראים לו? בומבה? במבה? למה לא אכלתם את הגבינה הכשרה שקנינו במיוחד בשבילכם?
בקיצור, בעוד שלהם היה ידע בסיסי לגבי התזונה שלנו, או לפחות לגבי גירסת ה"אנחנו בחו"ל עם מינימום כלי בישול" של התזונה שלנו, לנו לא היה מושג.
ידענו דבר אחד: בשביל אבא של בעלי, ארוחה ראויה להיקרא ארוחה אך ורק אם היא מכילה בשר.
לא שיש לו משהו נגד חלבי, הוא לגמרי סבבה עם זה... לפני או אחרי הבשר. לא משנה הסדר.
ומכיוון שאנחנו מעדיפים לאכול חלבי מדי פעם, ובפרט בבוקר, שברתי את הראש לגבי תחליפים ראויים.
אז הלכתי לסופר והעמסתי על העגלה שלושה סוגי לחמים ברמת בריאות הולכת ויורדת ועשרה סוגי גבינות מסוגים שמעולם קודם לכן או לאחר מכן לא נראו על שולחננו: גבינה צפתית, גבינה מותכת, גבינה צהובה וגבינה מעושנת, שמא משהו מהשפע יוכל להחליף את הפסטרמה, או מה שזה לא יהיה שאוכלים בבוקר.
אכלנו, שבענו, הם אמרו בנימוס שהכל היה טעים, אבל משהו, כך היה קשה שלא להבחין, משהו היה חסר להם.
הם החליפו ביניהם כמה משפטים ברוסית, בעלי הגיב בשאלה, אני הגבתי במבוכה.
בסוף הם חזרו לאנגלית.
יש בישראל, כך הם הסבירו לי, סוג מסויים של גבינה. חברים שהיו כאן לאחרונה סיפרו להם. גבינה מצויינת, טעימה מאוד. כזו שאין להשיג בארה"ב. סוג הגבינה הזה, מסתבר, חסר על שולחננו בבוקר והם מנסים להיזכר בשמה, ואם לא בשמה - במקום בו טמנו את הפתק עליו רשמו להם החברים את שמה של אותה גבינה מופלאה.
עמדתי נבוכה. מה פספסתי, על איזו גבינה ייחודית דילגתי כשעברתי על מקרר הגבינות.
חמי הלך לחדר, לחטט במזוודה, וחזר לסלון כשחיוך ניצחון נסוך על פניו. הפתק נמצא!
הוא פרש את קפליו של הפתק, הרכיב את משקפיו והקריא בקול חגיגי:

!Tnuva cottage cheese

***
זה הצריך ביקור נוסף בסופר.
אחר כך היה קוטג' על השולחן בכל בוקר, עד שהם עזבו.
אך האם ענה על הציפיות שתלו בו, עד היום אינני יודעת.
29 קוראים אהבו את הביקורת
אהבת? לחץ לסמן שאהבת




טוקבקים
+ הוסף תגובה
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה טופי.
איזה כיף:)
מקווה שגם אני ארגיש כך...
טופי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אהבתי את הביקורת ואת הספר, שניהם. ומנסיוני בכלל לא קשה להיות חמות...
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
לחילופין, יש מקום לתהות למה היה כל כך קשה להאכיל אותך בתור תינוקת:)
כבר בגיל ינקות - יש תינוקות שאוכלים היטב ובתיאבון ונהנים מטעמים חדשים, ויש תינוקות ש"עושים בעיות", קשה להאכיל אותם וקשה מאוד להרגיל אותם לאוכל חדש.
yaelhar (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
רויטל - אני שייכת לאנשים שלא יכולים לאכול מה שלא טעים להם.
הלוע פשוט נסגר... אני (חושבת) שאני יודעת מה מקור העניין הזה: את השנה הראשונה לחיי העברתי בתינוקייה בקיבוץ, ועלילות האכלתי היו מן הסתם מפרנסות איזה ספר אימה, והיו עילה (היום)לפנייה דחופה להגנת קטינים. אני מתבוננת במה שטעים לי ומה שלא (גם לי היו הורה בררן והורה לא בררן) ועדיין טווח החיבה/סלידה שלי יכול להתפענח היטב אם מתבוננים בדפוסי האכילה בבית הורי.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אני פשוט נוטה להאמין שיש איזשהו רכיב של "רגישות תחושתית" בכל הנושא הזה, של בררנות.

גננת של אחד הילדים שלי ניסתה לשחד אותו בשוקולד אם יאכל את הקציצה.
היא מאוד הופתעה כשהצעת השוחד לא עבדה...
אני מצידי, הופתעתי מהרעיון שמישהו יכניס לפיו משהו שהוא לא אוהב רק בגלל שהוא יקבל אחר כך משהו.
להסתובב חצי יום עם בחילה בשביל שוקולד? לא תודה.
אז התחלתי לחשוב שיש כאן גם עניין תחושתי.
יש אנשים שאוהב/לא אוהב זה לא עד כדי כך קריטי מבחינתם. עדיף לאכול אוכל טעים מן הסתם, אבל אם אין אז גם משהו ככה-ככה הולך. ויש אנשים שממש מרגישים רע כשהם אוכלים משהו שהם לא אוהבים.
yaelhar (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
לא יודעת, רויטל.
זה מה שאני חושבת, על סמך תצפיותי. ברור שיתכן שאני טועה לגמרי בפרשנותי הלא-מדעית את הנושא הזה. ברור שילדים, שהם בעלי מטען גנטי שונה ונטיות שונות גם באותה משפחה, ייטו לכיוונים שונים. מצד שני כשאת רואה אנשים בוגרים המתלהבים מאותו סוג של מאכלים ולא מתקרבים לאחרים, הנטייה שלי לבדוק מה היתה התייחסות הוריהם למאכלים שהם אכלו בילדותם.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה האופה.
אני גם מניחה שלהרגלים ולדפוסים מהבית יש השפעה.
רק אומרת שקשה לבודד, מה מולד ומה נרכש.
ואני לא מאמינה שאני יכולה להתרגל לאהוב דברים שאני לא אוהבת היום. דברים ניטרליים, שאני לא מתעבת, אולי. אבל דברים שהמרקם שלהם גורם לי צמרמורת ו/או הטעם שלהם גורם לי בחילה עזה למשך שעות, אין סיכוי.
האופה בתלתלים (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
הו זה היה נהדר לחלוטין.
אני דווקא מתתי על המתכונים של גיל חובב, אבל זה כי אני פריקית של מתכונים. אז לא נחשב.
סיפור מעולה :)

וגם הסיפורים מהישיבות XD
אצלנו פעם שמו סודה לשתייה על עוגה במקום אבקת סוכר.

ואם להצטרף לדיון הרציני: מאמינה שיש דפוסים שמושפעים מהרגלי ילדות - אמא שלי טוענת שהחולשה הגדולה שלה זה מתוקים, אני מסוגלת בלי זה אבל בצק משגע אותי. (לא יודעת האמת כמה בצק היה דומיננטי בבית, אבל בטח יותר ממתוקים עד שגדלתי והתחלתי להרוס לאמא שלי את המטבח)
בכל אופן, ניתן לשנות וזה קורה. כילדה בקושי אכלתי ירקות ועלים בכלל לא, שלא לדבר על סוגי פירות כאלו ואחרים.
ואז גדלתי והתחלתי לעשות ניסויים ולחנך את עצמי מחדש. כן, ניתן להתרגל לאהוב אוכל שלא אהבת. לגמרי אפשרי.
(להלן אפרסמונים ובננות ואבוקדו וחסה ופטרוזיליה. כן, היום אני מנשנשת פטרוזיליה. לפני שנתיים לא הייתי נוגעת בה במקל)

קיצר חפרתי. אוכל זה עניין. פוי.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
yaelhar, לא בטוחה שבררנות באוכל ודפוסי אכילה מהסוג שתיארת משתייכים לאותה קטגוריה.
ולא בטוחה עד כמה תצפיות מאפשרות לנו להבדיל בין נרכש למולד.
גם במשפחה בה נולדתי וגם במשפחה אליה נולדו ילדי יש הורה בררן והורה שאינו בררן, חלק מהילדים בררנים וחלק מהילדים אינם בררנים.
האם חלק אימצו את הדפוס של אחד ההורים וחלק את הדפוס של ההורה האחר?
או שמא יש כאן עניין גנטי, ומאחר ויש שני הורים, יש תוצאות שונות אצל הילדים?
לא יודעת אם מתצפיות בלבד אפשר לקבוע לכאן או לכאן.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה בת-יה
yaelhar (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
רויטל עשיתי על זה דוקטורט (דרך צפייה)
בחנתי מה אוהבים אנשים קרובים אלי,וכאלה שאני יודעת על מקורותיהם הקולינריים. ומצאתי שמה שהם אוכלים היום שונה ממה שהורגלו בו במשפחתם, אבל שייך לאותה משפחה. גם דפוסי האכילה (כמו נשנוש בין הארוחות, חיבה או דחייה ממתוק, שעות האכילה וכו') מייצגים את הקשר בין משפחת המוצא והאכילה.

לילד יש שתי דוגמאות לשאוב מהן - אמו ואביו (עם עדיפות לאמו בגלל שהיא זו שמרגילה אוו לאוכל בגיל צעיר) ואם יש פער בין הרגלי האכילה של ההורים, תאורטית הוא יכול לאמץ אחת מהשיטות. כמו שאר ההרגלים התרבותיים, הרגלי אכילה מוקנים (בדרך כלל לתמיד)
בת-יה (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
רויטל ק. תודה. אני אוהבת הרבה סוגים של גבינות, אבל דווקא את הקוטג' אני משאירה לאחרים.
לעניין השאלה שלך על קוטג' עם סוכר: אין שום דבר רוסי במנהג הזה. זה נוהג אמריקאי, די מודרני, להוסיף לכל דבר מתוק - בעיקר ריבות.

yaelhar, לא מסכימה שטעם עובר במשפחה. אני יכולה להדגים את זה עם סיפורים על המשפחה שלי ועל הרבה משפחות שאני מכירה, אבל כאן קצרה היריעה.
מורי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אני עדיין לא אוכל קוטג', אבל לא מתנגד לטעום.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה אנקה :)
אנקה (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אכן כן :) אפרופו, קוטג' עם סוכר, יש לי או היה לי ספר בישול שאחד ממתכוניו היה המלצה על קוטג מעורב עם פירות מסוכרים עם פסטה מבושלת (ספגטי או סוג אחר של פסטה)
לא ניסיתי את זה אף פעם על ילדיי כי חששתי שהיחידה שתאכל את זה כשהם יסרבו תהיה : אני.
סקאוט (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אנקה- קרקרים עם קוטג׳ זה החיים!
אנקה (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
ביקורת חביבה ומעלה חיוכים. כל בוקר אני אוכלת שלושה קרקרים של אסם עם גבינת קוטג' של תנובה.
האהבה לקוטג' נולדה אצלי לקראת גילי המופלג :)
כשהייתי ילדה אפילו עם מקל באורך שני מטר לא הייתי מתקרבת לגבינות. רק שהיו בעוגות.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה:)
סקאוט (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
רויטל- אני חושבת שלי אישית אף פעם לא יצא לאכול קוטג אולי הן מכירות את צורת האכילה הזאת. תשובה תינתן בהמשך!

ודרך אגב, שכחתי לומר, אחלה ביקורת. עדיין לא קראתי ספרים של חובב אבל הם בתכנון.
אפרתי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
((-:
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
את לא מכירה את המשפחה שלי...
אבל הם כן קוראים עברית, אז נעצור כאן:)
אפרתי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
בבר מצוות זה כיף נטו.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אני באמת רחוקה מאוד מלהיות בטוחה ביכולותי כחמות...
הייתי מפחדת מזה הרבה יותר לולא היו לפני 4 בר מצוות לשקשק מהן קודם.
אפרתי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
רויטל, יקירתי, בהתחשב שהקשר הפיזי כל כך רחוק באמת אפשר לשמור על יחסים מצוינים... בואי נראה אותך אם לארבעה (ובעזרת השם יותר...) עושה זאת בכיף בשבתות שלמות שנמצאים ביחד.
אני עוד לומדת כל הזמן איך להיות חמות. כל הזמן. זה לימוד עצמי וחינוך עצמי אינסופי.
מה להגיד ובעיקר מה לא.
כל פעם שבתי עדינת הנפש שואלת: אז למה לא אמרת כלום?
אני אומרת, מה שאומרים אי אפשר להחזיר בחזרה. תמיד יש לי זמן להגיד, ומכיוון שעובר זמן הפגיעה מיטשטשת ואין טעם להגיד כלום.
לפחות אני יכולה להגיד בפה מלא שאף פעם לא אגרום למריבה בין ילדי בסגנון אמא שלך... אבא שלך... וכו'.
וכן, כמו שכבר אמרתי, ביני ובין כלותי יש יחסים מדהימים.
גם אני בנאדם שיכול לטעות וטועה, אבל בשטח הזה אני מתאמצת הרבה יותר מהרגיל.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
סקאוט, אני חייבת לשאול - מכירה את המנהג המשונה של אכילת קוטג' עם סוכר?
(תוהה אם זה קטע רוסי או המצאה בלעדית של המשפחה של בעלי).
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
yaelhar,
אני מאוד תוהה לגבי זה.
מצידי, עשיתי מאמצים גדולים לשנות את דפוס האכילה שלהם. אני מקפידה לחתוך ירקות ופירות בארוחות וביניהן ולהציע להם, למרות שאני לא אוכלת.
עם אחד הילדים זה עבד מצויין והוא אוכל נורמלי, יחסית.
עם השאר - לא עבד.
גם כשהיו אוכלים בגן, והסייעות תמיד אמרו לי - אל תדאגי, תראי שכשכולם מסביב יאכלו גם הם יפתחו תיאבון ויאכלו... זה לא עבד.
ויש להם דוגמה אישית נגדית של בעלי, כך שתאורטית היו יכולים לאמץ גם את הדפוסים שלו (כפי שעשה הבכור).
אני נוטה להאמין שבכל מה שקשור לטעם ולמרקם יש איזה עניין של רגישות תחושתית. כלומר זו לא רק שאלה של הרגלים.
סקאוט (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
השקעת והם בסופו של דבר רצו קוטג'. [אין דבר, קוטג' זה טעים מאוד. אני וסבתי חובבות הקוטג' מעידות על כך]
yaelhar (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
מצטרפת לאותה מישהי - גם על הרשימה המקוצרת שלך.
סגנון אכילה (מה שנקרא "טעם") בדרך כלל מועבר מדור לדור, ורק שינויים מזעריים מאפשרים התקדמות מסויימת.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
:)
הזכרת לי סיפור של חברים של ההורים שלי.

הילדים שלהם התלוננו מאוד על האוכל בישיבה.
יצא שאבא שלהם נזדמן לאזור בצום גדליה, והגיע הערב.
החליט ללכת לשבור את הצום בישיבה ולראות הכצעקתה.
נכנס, התיישב, ואכן... המרק דלוח, התבשיל שרוף, אין מבחר.
בסיום האוכל ניגשו אליו הילדים שלו והבהירו: אבא, אל תחשוב שסתם התלוננו, היום, בגלל שהיה צום, השקיעו באוכל במיוחד...
פֶּפֶּר (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תנאי המטבח בישיבה של אחי הם לא משהו, וקורה לעתים קרובות שהחלב מקולקל.
אז מישהו הולך לצוות המטבח, אומר "יש גושים בחלב" ומקבל שקית חדשה.
פעם הלך ליצן אחד, אמר "יש גושים בקוטג'," וקיבל עוד קופסה.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה אפרתי.
האמת שהיא כן. כל פעם שבעלי מפרסם פוסט בעברית בפייסבוק, היא נעזרת בגוגל טרנסלייט כדי לוודא שהוא לא מסתיר ממנה מילואים או מחלה...
אבל לא חושבת שהיא עוקבת אחרי לכאן. גם לא חושבת שאני כותבת עליה דברים כ"כ נוראים.
בסה"כ, כמו שכבר אמרתי, אנחנו מסתדרות מצויין ואוהבות זו את זו.
וכחמות לעתיד בעזרת ה'(בכל זאת ארבעה בנים...) יש לי הרבה מה ללמוד ממנה.
אפרתי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
זה היה נהדר! אני באמת מקווה שחמותך לא מתעסקת עם גוגל טרנסלייט.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
זו רשימה מקוצרת, yaelhar
משהי אמרה לי פעם שהיא יכולה לבסס את התזונה שלה באופן בלעדי רק על הדברים שאני לא נוגעת בהם, והיא אף פעם לא תהיה רעבה.
ולמרבה הצער, העברתי את זה הלאה ורוב הילדים שלי בעייתיים באוכל כמוני.
מזל שאמא שלהם לא מתרגשת...

(גננות ומורות תמיד מתלהבות כשהן מגלות שהבן שלי לא אוכל שום סוג של סוכריות/מסטיקים/טופים/חמצוצים/עדשים וכו'. וגם לא פיצה. או קולה. או שום מיץ בעולם חוץ ממיץ ענבים.
קצת פחות מלהיב כשלוקחים בחשבון שהוא לא נוגע גם בשום פרי או ירק).
yaelhar (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
לא אוכלת קוטג, עגבניות, פירות... מה יהיה?
הספר נהדר.
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
:-)
פואנטה℗ (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
בומבה של סיפור משפחתי.
(כן-כן. ההורים שלו. לא קל.)
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
אלון ושונרא, צחקתי פה:)
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
תודה מסמר.
(אין לי מושג, לא אוכלת קוטג').
רויטל ק. (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
איזה כיף, מחשבות:) תהנה.
אלון דה אלפרט (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
דודו גבע הגאון עשה פעם קומיקס על איך המציאו כל מיני מאכלים.
בקוביה של הקוטג' רואים שני מושבניקים עומדים ליד פרה, ואחד מהם אומר לשני, "חדווה חטפה פרקינסון"
שונרא החתול (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
מישהו כתב פעם שקוטג' זה בסך הכל גבינה לבנה עם תלתלים.
מסמר עקרב (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
ביקורת נהדרת, סיפור מקסים (הקוטג' של טרה יותר טעים!), סופר אהוב - שילוב מנצח.
מורי (לפני 7 שנים ו-6 חודשים)
יופי. הספר אצלי.





©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ