שרי אנסקי

שרי אנסקי

סופרת


1.
שרי אנסקי לוקחת אתכם אל תוך המטבח שלה, ומתארת בפשטות, בהומור ובחושניות מעוררת תיאבון את עולמה הקולינארי. כאן תמצאו שפע של שימורים וכבושים, תחום ההתמחות הראשון של שרי אנסקי, לצד מתכונים של תבשילים ומאפים, גבינות, בשרים ודגים. המתכונים, האנקדותות והסיפורים הקצרים והאישיים שלצידם, יוצרים מעין תעודת זהות של מי שנולדה וגדלה כאן, בין ההרים של ירושלים לבין רצועת החוף של תל אביב. אלה משרטטים, מתוך המטבח ודרכו, נוף של החיים בארץ - ישראל. שרי אנסקי היא בעלת מדור אוכל במוסף "סופשבוע" של "מעריב". "המטבח של שרי אנסקי" הוא סיפרה השלישי....

2.
האם אפשר לקיים קשר אינטימי, חושני ויצרי עם אוכל? שרי אנסקי עושה זאת כדרך חיים, כחלק מזהותה האישית, הנשית והמשפחתית. העיסוק באוכל לא מתחיל אצלה במטבח אלא בחיים עצמם - בעולם הרגשי, בזיכרונות המשפחתיים, באנשים המקיפים אותה, במוכרי הירקות, בקצבים, בריחות השוק, אפילו בשינויי מזג האוויר ומצב הרוח. כל מרכיבי חייה מחלחלים לתוך הדיאלוג שלה עם האוכל, שהוא תמיד אישי, אותנטי, ישיר ונטול התחכמויות. התוצאה היא ספר שהוא הרבה יותר ממיטב המתכונים המשובחים של שרי אנסקי - זהו גם אוסף של סיפורים אישיים מרגשים, מצחיקים, לפעמים עצובים, ותמיד נוגעים ללב. שרי אנסקי, בעלת מדור אוכל במוסף "סופשבוע" של "מעריב" משנת 1992, חוקרת לעומק את תרבות האוכל הישראלית. בספר זה רוכזו המתכונים הטובים ביותר למאכלים שהתארחו במטבחה והפם לדיירי קבע. שרי אנסקי היא שפית של בית. יכולתה הנדירה לחוש, לבשל ולספר סיפור מניבה מבחר של מאכלים שאי אפשר למצוא בשום מסעדה. זהו אונל ביתי משובח וטעים, התרפקות על הטעם התמים, האותנטי, טעם הזיכרונות והנחמה שאונל יכול להעניק. הצילומים המרהיבים שבספר נעשו בידי אלכס ליבק, צלם מערכת עיתון "הארץ" ובעל המדור "הארץ שלנו", חברה לחיים של שרי אנסקי. אלכס ליבק, צלם רב מוניטין בארץ ובעולם שעבודותיו התפרסמו בעיתונות, בספרים ובתערוכות רבות, נודע בדרך ההתבוננות המיוחדת שלו, המנציחה קרעי הוויה ישראלית בדרך פרטית מלאה חמלה, תבונה והומור. הצילומים לספר זה נעשו במטבח ביתם של אנסקי וליבק, בזמן ההכנות והבישול, באור טבעי. דרך ההסתכלות שלו בשרי ובאוכל שלה והתגובה האינטימית לסיפורים ולמתכונים הופכות את הספר ליצירה משותפת נדירה....

3.
ברחובות ובשווקים חוגגת ירושלים מיני מזונות: נהרות של תמרהינדי, אגזים של ``חמאלה מלאנה``, חמין בתנור השכונתי וקוגל בבית הכנסת. בין שפע למחסור, באיום מתמיד של כיבוש, ניתוק ומצור, מנהלת ירושלים במטבחיה פנימה דיאלוג מרתק עם הפשטות. ``אוכלים בירושלים`` - מפגש של הווה ועבר, פאר ודלות, מנהגים, מסורות וחידושים. כל אלה קובצו לקראת החגיגה אצלכם במטבח....

4.
פשטות, אלתור ויצירתיות - אלה הקווים המנחים את שרי אנסקי בספר הבישול שלה המוקדש כולו לירקות. הירקות הטריים, העסיסיים, הגודשים את השווקים בכל עונות השנה בשפע צבעוני משכר בריחותיו, זוכים סוף - סוף להתייחסות הראויה. שרי מתייחסת לאוכל ולהכנתו כאל בילוי נעים, בחדווה ובקלילות ובעיקר באהבה רבה. אצלה מותר להחליף פטרוזיליה בכוסברה ולא קורה שום אסון אם סלט הירקות הופך בדרך למרק מעניין. אצלה הפלפלים "מתעייפים" אחרי הטיגון, למלפפונים "יש ריח מלפפוני" ועגבנייה טרייה בקיץ היא "הכי שעגבנייה יכולה". המתכונים עממיים, קלים להכנה ומבוססים על ניסיון אישי עשיר שנצבר באין - ספור מפגשים חברתיים עם אוהבי בישול, מביני טעם ויודעי חיך מכל גוני הקשת. כך נולדו מתכונים מענגים החל בסלטים למיניהם, דרך תבשילים, מאפים, ממולאים, רטבים, וכלה בלפתנים, דיבות ומרקחות. שרי, המדביקה גם מתחילים בהתלהבותה ובאהבתה לאוכל ולהכנתו, עונה גם על שאלות בסיסיות כמו מתי הזמן הנכון לקנות ירק זה או אחר, איך מזהים ירק צעיר וטרי, ואף עורכת הכרה עם עשבי תיבול, שורשים, פקעות ופטריות ומעשירה אותנו בכמה "פטנטים", למשל, איך למלא גזר, איך לבשל אספרגוס בלי שיאבד את מוצקותו, איך ליבש עגבניות ועוד... שרי אנסקי נולדה בירושלים. כישוריה הגסטרונומיים היו נחלתם הבלעדית של בני - משפחתה וחבריה הקרובים, עד שהחלה לכתוב טורי אוכל קבועים בירחון גודמה ובעיתון בשפה הרוסית ורמיה, והיתה לכתבת האוכל הקבועה של מעריב. ב1992 - מונתה לאוצרת התערוכה "אוכלים בירושלים", שנערכה במוזיאון מגדל דוד, ועקבה אחרי ההיסטוריה של העיר דרך מנהגי האכילה של תושביה....

5.
חמין של חורף,חמין של קיץ,חמין צמחוני,חמין ללא קטניות "כולנו טעמנו כבר אינספור גרסאות של חמין או צ´ולנט, מאכל הנפש היהודית המתקיים מעבר למכבש הזמן וחי בלבם ובחכם של האנשים בזכות הזיכרון של הבית והמשפחה. בהכנתו של החמין מתערבבים רגשות, זיכרונות וגעגועים, וטעמו מבטא את תחושת ההתרפקות על הטעם התמים שאבד ואת הקסם המנחם של השיבה הביתה." שרי אנסקי, חוקרת תרבות האוכל הישראלית, היא בעלת מדור אוכל במוסף סופשבוע של "מעריב" משנת 1992 וחיברה חמישה ספרי בישול שהיו רבי-מכר. יכולתה הנדירה לחוש, לבשל ולספר סיפור - מניבה מאכלים שאי אפשר למצוא באף מסעדה. המתכונים, האנקדוטות והסיפורים האישיים המרגשים מבטאים את זהותה של אנסקי ואת מרכיבי חייה, ואלה מחלחלים לתוך הדיאלוג האישי, האותנטי והישיר שלה עם האוכל. הצילומים שבספר נעשו בידי אלכס ליבק, בן זוגה של אנסקי, במטבח ביתם בזמן ההכנות והבישול ובאור טבעי. ליבק, חתן פרס ישראל לצילום וחבר מערכת "הארץ", פרסם ארבעה ספרי צילום. דרך ההתבוננות שלו והיכרותו האינטימית עם אנסקי מעניקות לספר איכויות נדירות של תוכן, צורה וצבע. "שרי אנסקי, הכוהנת הגדולה של החמין, מוציאה סוף-סוף קלאסיקה אמיתית של מתכוני חמין נפלאים המתאימים לכל עונות השנה. מדף הספרים שלכם לא יהיה שלם בלי האנתולוגיה המרתקת הזו." (השף ארז קומרובסקי) ...

6.
שרי אנסקי לוקחת אתכם אל תוך המטבח שלה, ומתארת בפשטות, בהומור ובחושניות מעוררת תיאבון את עולמה הקולינארי. כאן תמצאו שפע של שימורים וכבושים, תחום ההתמחות הראשון של שרי אנסקי, לצד מתכונים של תבשילים ומאפים, גבינות, בשרים ודגים. המתכונים, האנקדותות והסיפורים הקצרים והאישיים שלצידם, יוצרים מעין תעודת זהות של מי שנולדה וגדלה כאן, בין ההרים של ירושלים לבין רצועת החוף של תל אביב. אלה משרטטים, מתוך המטבח ודרכו, נוף של החיים בארץ - ישראל. שרי אנסקי היא בעלת מדור אוכל במוסף "סופשבוע" של "מעריב". "המטבח של שרי אנסקי" הוא סיפרה השלישי....

7.
המטבח הפרטי של שרי אנסקי, אשר הקדישה את חייה להגדרת המטבח הישראלי, שימש עבורה ארכיון להתחקות אחרי מתכונים שנעלמו מהעולם, ומעבדת ניסוי של טכניקות עתיקות ומודרניות.לאורך השנים ביקרה שרי בשדות חקלאיים, שווקים ברחבי הארץ והעולם, במטבחיהם הפרטיים של שפים מקצועיים ובמטבחים של נשים גדולות - סבתות עם ידיים מבורכות, ששמן יצא למרחקים בקרב הקהילות שאליהן השתייכו - ולמדה מהן את הסודות הכמוסים שתמיד שמרו לעצמן ולבנותיהן.המתכונים בספר הזה הם מתכוני יסוד, שנמצאים בבסיס הזיכרון הקולקטיבי של רובנו. היום יותר מתמיד, כשכל המדינה חזרה לבשל את הטעמים של הבית, ודווקא בזמן שהרשת הפכה לבליל אינסופי של מתכונים כאלה ואחרים, יש חשיבות רבה מתמיד לספר בישול אשר כל מתכון בו נחקר, הובן ונוסה אינספור פעמים עד שלוטש לכדי שלמות. המתכונים בספר הזה יכולים ליצור עבורכם די־אן־איי טהור של מטבח ביתי: אוכל טוב של בית טוב. תמצאו בו סלט "פטוש" ירוק עם אבוקדו, מרק עוף שעד קץ הימים תהיו אסירי תודה על המתכון שלו, תערובת לקבב המושלם, מאפה פולנטה עם גבינת כבשים נמתחת, וצ'יפסים פריכים מבחוץ ורכים כמו פירה מבפנים. תוכלו למצוא מתכונים שיעלו דרך קבע על השולחן המשפחתי שלכם עם מנות כמו כנפי עוף מטוגנות על רוטב צ'ילי, ביף בורגיניון, אורז לבן מושלם, טורט דבש בסיר פלא, דייסת אורז וקרם קרמל אמיתי. שרי אנסקי נולדה וגדלה בירושלים, כתבה במשך שנים רבות את מדור האוכל הפופולרי במוסף "סופשבוע" של מעריב וחיברה שישה ספרי בישול שהיו רבי־מכר, בהם 'אוכל' ו'חמין', שראו אור בהוצאת כתר.אלכס ליבק הוא צלם ישראלי זוכה פרס ישראל שמצלם בכנות חסרת פשרות פיסות מהוויית התרבות הישראלית. הצילומים המופיעים בספר צולמו במטבחם הפרטי של שרי ושלו, באור טבעי.  "אני יכולה לתת את המילה שלי, שגם מי שלא בישל מעולם יכול לסמוך על אימא שלי שיצליח בענק. בחירת המאכלים בספר מייצגת את הטעם המשפחתי שלנו. כך שעכשיו, המאכלים שהאחים שלי ואני קיבלנו דרכם אהבה, שמחה ויציבות - המאכלים שאף פעם לא נמאסו עלינו ותמיד מרגיעים ומפייסים אותנו - הם גם שלכם."  מיכל אנסקי...






©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ