ספר מעולה

הביקורת נכתבה ביום שישי, 14 ביוני, 2013
ע"י exlibris
ע"י exlibris
"ספר הבשול" חוקי האכילה והתקנת המאכלים .
כנראה ( ואם לא ?!..אשמח שיתקנו אותי לטובת הכלל ) , פרסום עברי ראשון בארץ ישראל בתחומו .
בשונה מפרסומים מוקדמים אחרים ונפוצים הרבה יותר כדוגמת "איך לבשל בארץ ישראל" של מאייר
"אני מבשלת" של קורנפלד והספר של ויצו - כאן ישנה התייחסות למזונותיו של האדם מבחינה גופנית ורוחנית
כלומר : "הרוצה לדעת מה עליו לאכול כדי שגופו לא יוזק,אלא יוסיף כוח ואון,צריך לרכוש לו ידיעה כללית במיני המזונות שגוף האדם זקוק להם , במידת התעכלותם ובדרכי הרכבתם המתאמת " ( ציטוט מתוך הספר )
בספר מסביר המחבר על חשיבותם של חלבונים,פחממות ושומנים
מציג את סוגי המזונות,נותן דוגמאות קצרות לגבי "שריפת קלוריות" במצבי פעולה שונים...
"אישה מינקת זקוקה למזון מיוחד לשם הפרשת החלב . סכום הקלוריות הדרוש לה ליום הוא כמעט כזה של איש העובד עבודה קשה.
אישה מעוברת זקוקה למן החודש החמישי לתוספת קלוריות של 20% לשם הזנת העובר..." ( ציטוט )
מאמרים קצרים על העכול , יסודות המזון,בשר וחלב ( עם התייחסות לצמחונים )
כללים לאכילה נכונה ושתיה נכונה
מה לאכול בבוקר , בצהרים ובערב...
בסיום חלק המאמרים המחבר מביא את עקרי האכילה : ( שימו לב לעיקר ג' )
א - אל תאכל יתר על המידה.
ב - אל תרבה לאכול לחם ובשר.
ג - אל תאכל נקניק,סרדינים וכל מיני קונסרבים .
ד - אל תאכל חומץ ולא חרדל והזהר ממזונות מלוחים וחמוצים .
ה - אל תאכל מאכלים מטוגנים.
ו - אל תשתה בסעודה .
ז - אל תאכל מאכלים קרים ואל תשתה מי קרח .
ח - אל תאכל אלא מאכל עיקרי אחד בזמן סעודה אחת והיה מתון בלעיסה .
ט - אכול פירות וירקות יום יום .
י - קבע זמן סעודותיך ואל תאכל בין סעודה לסעודה .
החלק השני של הספר מוקדש לבישול עצמו ומובאים בו מתכונים שונים לפי סוג המזון...
חלק מהמתכונים הפתיעו אותי כמו "עגבניות ממולאות בביצים" ו "חצילים ממולאים בגבינה" אבל בהחלט יתכן שמאכלים אלו
ידועים ומוכרים לכל והם "הפתיעו" רק אותי...
הספר עצמו משנת תרפ"ז ( 1927 ) ומהווה דוגמא "מאלפת" לאיך השתנתה השפה מאז..
לדוגמא : יש מתכון בספר לתפוחי אדמה שחוקים ( הכונה לפי דרך ההכנה לפירה..של היום )
דלעת מכונה "קלוסה" , יש מתכון לתרד ולחמיצה מסלק והמילה "פשטידה" מופיעה כ "פשטידא"
המידות מופיעות ב : "אוקיות" ( מידת משקל בערך 220 גר' )
ספר נדיר ויקר מציאות זה הוא תוספת לאוסף ספרי "ארץ ישראל" שלי ומהווה מקור חשוב
למה שאכלו כאן תושבי הארץ ( היהודים ) בתחילת המאה העשרים .
8 קוראים אהבו את הביקורת
טוקבקים
+ הוסף תגובה
Risa
(לפני 9 שנים ו-6 חודשים)
האם אתה יודע מעט על המחבר?
אני מחפשת מידע עליו ולא מוצאת
|
|
חמדת
(לפני 12 שנים ו-2 חודשים)
נהדר ,ה -ספר הבישול הראשון שלי הנו:"ממטבחה של סבתא תבשילי ארץ-ישראל חדש וגם ישן"-תמר זימנבודה
|
|
מיכל
(לפני 12 שנים ו-2 חודשים)
מקסים
|
8 הקוראים שאהבו את הביקורת