ביקורת ספרותית על מתכונים ומזימות מאת אל ניומרק
ספר לא משהו דירוג של שני כוכבים
הביקורת נכתבה ביום חמישי, 6 בפברואר, 2014
ע"י רץ


דמעות של סו שף

כשאני רואה את אייל שני ממאסטר שף מביט אל עגבנייה בעניים בורקות ומדבר על סומק אדמומיותה והארומאטיות ( או השרמנטיות ) שלה, אני ממש מרגיש במבוכה נוראית לנוכח בורותי הקולינרית, וחוסר יכולתי להתחבר ליחסי החיבה ששני מרעיף על העגבנייה שלו. לכן חששתי מאוד מהספר מתכונים ומזימות של אל ניומרק, שברקע שלו מתנהלת חגיגה קולינרית הלקוחה היישר מארמונות וונציה של תקופות הרנסנס, שהמטבח שלהן הוא הזירה המרכזית בעלילה.

יחד עם מתכונים מעוררי תאווה, ניומרק רוקחת עלילה בה מעורבים, רצח וקנוניות, שמתרחשים סביב ספר עתיק המכיל בתוכו סודות המאפשרים למחזיק בו לרכוש יכולות אל טבעיות. כולם רוצים לשים את ידם על הספר. בוונציה של אז כוח ושליטה הם שם המשחק. המאבק לשליטה נערך בין שני כוחות מנוגדים, אנשי הרנסנס שדגלו בהתחדשות, מול התפיסה הקתולית שייצגה את השמרנות, במקביל, שליטי העיר וונציה, קראו תיגר על כוחו של האפיפיור, כעניין של פוליטיקה ומשאבים.

תיאורי וונציה של המאה ה- 15 פשוט נפלאים, וונציה הופכת למוחשית על שלל נופיה, תעלותיה, הבתים המרקיבים ומולם ארמונות הפאר, ומגוון הטיפוסים שבה, ילדי הרחוב, ובתי הזנות. מעבר למראות הקלסיים, ניומרק מפצחת את סוד הקסם הרב שכבתי והמפתיע של העיר, " מתחת למסווה שלה היא זנותית, וכך הייתה תמיד ".

הרקע הנוסף של הספר הוא חגיגת האוכל הנפלאה, שיצא לי להבין אותה דרך הפקה שערכנו באנסמבל שלנו, למחזה של יעקב שבתי - אוכלים, שבו העלילה מתנהלת סביב שולחן הסעודה, באמצעות חווית השביעה, אפשר לקבל מושג על תרבות האוכל מצד אחד ועל ההתבהמות האנושית מצד שני. נוימרק רוקחת חוויות קולינריות שמש מגרות את בלוטות הטעם.

העלילה מסופרת בגוף ראשון, דרך לוצ'יאנו, שוליית הטבחים, שבעברו היה נער רחוב. בחירה המגבילה את הכלת העלילה על שלל דמויותיה ופיתוליה. מה שגורם, לניומרק לחבר את חלקי העלילה בתפרים גסים היוצרים מצבים אבסורדים ומאולצים, שהופכים את הדמויות ללא אמינות. רק דמותו של פררו אמינה, כשף וכאיש רנסנס המתעניין בתיאוריה האסטרונומית של קופרניקוס, אחד מרעיונות המהפכה המדעית.

ליבת העלילה היא חידת הספר העתיק, והניסיונות לשים עליו את היד, סוד הספר ברור בתחילת העלילה, מה שהופך אותו לגילוי נאות של רואי חשבון. העלילה מממשיכה לרצח, בו ברור מיהו הרוצח, ובכך העלילה מאבדת את עוקצה וכיוונה, והופכת לכלב מבולבל שרודף אחרי הזנב של עצמו.

לאחר שאיבדנו את ליבת העלילה, נוימרק מנפקת עלילת משנה, ניסיון לשלוף קלף אחרון במטרה של הסחת הדעת מנפילת העלילה, סיפור אהבה בין שולית הטבחים ואהובתו פרנצ'סקה, נערה מתלמדת במנזר. תחילתה של אהבה בתמימות נעורים, והמשכה מעורר גיחוך, כמו גרסה דהויה של רומיאו ויוליה, סיפור שהופך על כורחו לפרודיה.

דמעותיו של הסו שף, הם תוצאה מקילוף בצל במטבח הארמון. זאת הוכחה נפלאה שהכנת אוכל עלולה להביא לכדי דמעות, אבל אין בכך בכדי להבטיח את איכות התבשיל עצמו - הספר, שעליו לבטח היה אומר שני, כי הוא נאפה שלא כהלכה, כי הבצק - העטיפה, ממש לא אחיד במרקמו, ולא מתחבר ומפלרטט עם המילוי - ליבת העלילה, שהיא בכלל בלילה נטולת טעם, ולסיכום נוימרק הקדיחה את התבשיל. לא חייבים לקרוא.
29 קוראים אהבו את הביקורת
אהבת? לחץ לסמן שאהבת




טוקבקים
+ הוסף תגובה
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
לי - תודה - אם את מתעניינת בתרבות המזון זה בהחלט יכול להיות ספר לא רע - אייל שני לבטח הייה אוהב אותו - כי באוכל האטלקי יש הרבה עגבניות .
לי יניני (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
רץ הביקורת שלך יותר טובה מהספר ... שאפו... חסכת לי. אני בטוח לא אקרא את הספר הזה.
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
רץ, אתה טוב אתה !
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אורן שלא תבין את זה בצורה שלילית, אני ממש מחבב את יערה, אני חושב שהיא באמת כמו הילד מבגדי המלך החדשים, היא היחידה שיודעת את האמת.
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
טוב, רץ! 12 נקודות !!
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
יערה - אמרתי לרעייתי - בסימניה יש חברה שאומרת שאני חופר - מה את אומרת - והיא אמרה תגיד ליערה שהיא צודקת , יערה אפילו אשתי אומרת שאת צודקת.
יערה (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
עוד פעם חפירות
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אנקה -תודה על הפרגון - לספר בהחלט יש פוטנציאל ומרכבים טובים, אבל הסה"כ לא מתחבר, תוצאה מיומרה גדולה.
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
נצחיה - תודה - על ההסבר למאסטר שף - ועל הפרגון .
אנקה (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
ביקורת מבריקה על ספר שלא ברור כמה הוא שווה אם בכלל ועל עיר יוצאת מן הכלל אבל בהחלט זנותית, וזה חלק מהקסם שלה.
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
ניצחיה, תודה על המידע :) אורן, מקבילות - בוודאי יש, למרבה הפאדיחה, אף אותן לא בדקתי :(
נצחיה (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אוקי, אני עם אורן. מאסטר שף הוא תחרות בישול טלוויזיונית. אייל שני הוא אחד השופטים בתחרות. אה, והוא נודע בתיאוריו ההזויים את המאכלים בתחרות. זה כל מה שצריך לדעת.

רץ, אני מבינה שגם הספר הוא לא הפסד גדול, כך שהתאמת היטב את המשל לנמשל. וכמובן כתבת נהדר כדרכך תמיד.
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אוקי. הרווח הנקי כולו שלך ! מקבילות שם בארצות הקור?!
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
תודה, רץ. לא נעים לומר, אבל במסגרת החסכים שמצטברים אצלי, עקב היעדרות ממושכת, אין לי מושג לא מה זה המאסטר שף ולא מי זה אייל שני.
נעמה 38 (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
תקרר. את הרגשות:) אבל בעיקר את הבצל. ככה תזכה להערכה כפוקר פייס בשעת החיתוך. לפחות שניכם לא פורצים בבכי על כל חביתה מוכת גורל כמו המתחרים בתכנית השניה
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
נעמה - 37 - תודה יש בי הרבה משקעים ללא פתרון, ולכן אני בעצמי בוכה מקילוף בצל, ומעליבות של תוכנית ראלתי כמו מסטר שף, אבל קריאת הספר יחד עם צפיה בתוכנית (גם אני מביט לעתים בתוכניות גרועות ) יצרה את הביקרות המחברת בין מטבח הרנסנס למטבוחה של אייל שני.
זה שאין לנקוב בשמו (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אחלה ביקורת, רץ!
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אורן - תודה
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אוקי - תודה - האמת שקראתי את הספר על רקע מסטר שף - וזה מה שיצא.
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
חמדת - תודה - העטיפה באמת יפה, בעיקר הגולגלת המציינת שאנו זמניים בעולם הזה, אבל היא שערוריה של העורכעם בארץ שלא האמינו בתמונת העטיפה המקורית שבה ציור של אוכל, הם חששו שהספר יתפס כנראה כספר מתכונים.
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
שין שין הרבה תודה - חששתי שאני חריג בחוסר הבנתי את אייל שני - את וחמדת עבורי כמו קבוצת תמיכה לנושא: אני לא אוהב את שני... מחיאות כפיים ...
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
נתי ק. - תודה
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
cujo - תודה, הרבה פעמים זה קורה, אנו מחזקים מרכבים נפלאים, וזה לא מונע את העובדה שהחיבור בינהם עלול להיות החמצה גדולה, כך הספר הזה, חומרי גלם נפלאים, קיימת בו יומרה גדולה מאוד, ומקביל החמצה גדולה גם כן.
רץ (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
אפרתי - תודה, בספר הזה שהוא הכלאה בין רומן היסטורי למותחן, אני מרגיש מעט בזאנר שלך, אבל לצערי המותחן לא עבד.
נעמה 38 (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
השלב הבא הוא להיות מבקר טלוויזיה ולכתוב ביקורת על מאסטר שף. זה בטוח יהיה מעניין יותר מהתוכנית עצמה. שנית, יש הטוענים כי אם אין בך משקעים לא פטורים ומטענים מהעבר שקברת , אז אין סיבה שתבכה מהבצל.( אני מקווה שזה לא המצאה של אייל שני אלא של מישהו מרשים יותר נגיד מהליגה של יאלום )
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
מעולה. תבשיל מעולה הבאת כאן !
(לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
זממת ובישלת כאן ביקורת משובחת ונפלאה...
חמדת (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
מסתבר שהביקורת שלך יותר איכותית ומהנה מהספר. לגבי אייל שני - רק לראות ולשמוע אותו אני מקבלת בחילה . עכשיו הריאלטי הבא יהא רצח במטבח,שילוב של בלשות /רציחות ומנעמי תבשילים. נראה מה יגידו בנות/בנים באתרינו הנכבד והמכובד אוהבי פנדורין , גרישם, צ'ינדלר או השד יודע מה . אבל העטיפה יפה.
שין שין (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
את הביקורת שלך דווקא חייבים לקרוא. ואני אגב ממש לא סובלת את אייל שני...
נתי ק. (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
כתבת מקסים:-)
cujo (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
חבל , נראה כי כל המרכיבים הטובים היו שם לרגע אפילו בדקתי אם באמת נתת לספר שני כוכבים.
אתה לעומת זאת רקחת ממתק של ביקורת
אפרתי (לפני 11 שנים ו-8 חודשים)
ביקורת מקסימה.





©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ