ביקורת ספרותית על כך נבשל: מהדורה שישית (מתוקנת) מאת ויצו
הביקורת נכתבה ביום חמישי, 20 ביוני, 2013
ע"י נצחיה


רגע של נוסטלגיה. נזכרתי בספר הזה תוך כדי שיטוט אקראי באינטרנט. טוב, לא כל כך אקראי. בכיתה ב' של הבת שלי סיימו ללמוד את חומש בראשית, ולרגל מסיבת הסיום התלמידות התבקשו להביא מאכלים מתוך החומש. מרק עדשים ו"עוגות מצות" נתפסו כבר, ולכן הלכנו לחפש דברים אחרים.

הספר "כך נבשל" היה בבית הוריי, למרות שאמא שלי נולדה בשנת תש"ח, היא השנה שבה הוא יצא לאור לראשונה. אני לא חושבת שהיא בישלה ממנו, כי היא באופן כללי לא מבשלת מתוך ספרי בישול, אבל הוא היה בבית. אני לא זוכרת הרבה מהתוכן, אבל העטיפה זכורה לי היטב. צללית האיזה השחורה על הכריכה הזכירה לי איכשהו את מסטיק "עלמה" שאהבתי מאוד.

כאמור, אני לא זוכרת הרבה מתוכן הספר, אבל האינטרנט הטוב מגלה לי כי הוסבר בו בין השאר כיצד משתמשים בכיריים גז ("התוצאות עלולות להיות רציניות אם לא תקפידי על המצב המאונך של בקבוק הגז"), מקרר חשמלי ("בחורף אפשר להפסיק את החשמל בערב ולנקות בבוקר את המקרר") וסיר לחץ ("חוסך הרבה זמן לעקרת הבית").
(המידע נלקח מתוך הכתבה "כשבסיר עוד היה חור - 59 שנה של בישול עברי" מאת יעל גרטי וגיא רובננקו באתר ynet)

בפתיחה לאחת המהדורות שלו נכתב כך:
"כמו במהדורות הקודמות השתדלנו גם כאן א) להתאים את הבישול לתוצרת החקלאית של המשק העברי, להחדיר את השימוש בירק, פרי, תוצרת-חלב והלול ודגים שדרות היישוב, שרובו הגדול הביא עמו מהגולה הרגלי תזונה נפסדים; ב) להשליט בארץ הרגלי תזונה נכונים ובמידת האפשר - אחידים." (מתוך הכתבה "הסיפור הישראלי דרך המתכונים וספרי הבישול מראשית המדינה ועד ימינו" מאת דרור חלוץ באתר "הארץ").

במפתיע, אולי, וגם קצת בניגוד לצללית הנשית על הכריכה, ורוח הנושבת ברוב ספרי הבישול בשנות החמישים והשישים, רוב הספר נכתב בלשון סתמית ("קוצצים", "מבשלים") ואינו פונה לאישה במפורש.

עד כאן היו חמישים שניות של נוסטלגיה, בחסות נשות ויצ"ו ו"כך נבשל".
10 קוראים אהבו את הביקורת
אהבת? לחץ לסמן שאהבת




טוקבקים
+ הוסף תגובה
נצחיה (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
דושקה, זה מה שהאיש שלי מציע. הילדה רוצה משהו יותר "מושקע" ויותר "מקורי".
טופי - טוב לדעת שהשתמשו בספר :)
טופי (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
למיטב ידיעתי אמא שלי אכן השתמשה בספר! והצללית מזכירה את מסטיק עלמה במדויק..
dushka (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
מצאתי לך משהו.. זמרת הארץ (מְעַט צֳרִי, וּמְעַט דְּבַשׁ, נְכֹאת וָלֹט, בָּטְנִים וּשְׁקֵדִים.) אפשר לקחת איזו אופציה פרשנית קלילה ולהכין מזה גרנולה או עוגת זמרת הארץ או משהו כזה.
נצחיה (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
בשנות הקמת המדינה, לא היה דבר שאינו אידיאולוגי. אוכל בוודאי, כי היה צנע, וזו היתה מדיניות. אבל גם דברים אחרים.
yaelhar (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
דוגמה נפלאה להכפפת כל דבר - אפילו בישול - לאידיאולוגיה.
נצחיה (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
טרם הכנו. חושבים על עוגת-תיבת-נוח אבל רעיונות יתקבלו בברכה. בינתיים חברי הפייסבוק שלי העלו את הרעיונות הבאים: תבשיל יונה עם זיתים, סלט פירות, בקר בחמאה, פרות רזות, ביסקוויטים בצורת חיות.
חמדת - לשמחתי אין אצלנו את רעיון העוועים של "מאכלי עדות". מזה ניצלנו.
חמדת (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
אצלנו בזמנו -ביקשו מאכלי עדות ,אז שלחתי אותה עם מנת פלאפל, הבת התעצבנה -כי איפה העדה ? אז אמרתי לה שתגיד למורה -אנחנו מעדת מדינת -ישראל .
גלית (לפני 12 שנים ו-4 חודשים)
רגע... מה בסוף הכנת?





©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ