ביקורת ספרותית על סיפור זמני מאת רות אוזקי
ספר בסדר דירוג של שלושה כוכבים
הביקורת נכתבה ביום שני, 6 באפריל, 2015
ע"י נצחיה


היום היה לי יום חופשי, והחלטתי לבלות אותו בבטלה יחסית בבית. גלשתי כה וכה במחשב, עד שמצאתי מתכון של עוגיות "רעידת אדמה" שמזמן תכננתי להכין. חלק מהמוצרים במתכון חסרו לי בבית, ולכן ירדתי לסופר הקרוב כדי לקנות אותם. כשחזרתי הביתה המשכתי לגלוש. העליתי בפייסבוק שאלה הנוגעת לחלק שלא היה ברור לי במתכון. בסופו של דבר עזבתי את המתכון וניגשתי למטבח. בעבר מתכונים שהיו דורשים מספר שלבי הכנה, ובוודאי כאלה שכרוכות בהן מילים מפחידות כמו "באן מארי" היו גורמים לי להירתע בבהלה ולחפש מתכון אחר. אבל השתכללתי קצת מאז. היום אני רק צריכה מספיק זמן פנוי, ומטבח נקי, וזה היה לי בשפע. לאחר ההקצפות, ההמסות והערבובים, הכנסתי את התערובת להמתנה במקפיא, והלכתי לקרוא קצת סקירות בסימניה, להמשיך לצ'וטט עם חברים דרך הפייסבוק ולהתבטל באופן כללי. בזמן הזה הבת שלי וחברה שלה ראו פרק של המומינים. אני רק האזנתי לקולות והתעצבנתי מהדרך שבה הסדרה הרסה את הדמויות המקוריות. אחר כך בא הזמן, להוציא את העיסה מהמקר, לכייר כדורים, לגלגל באבקת סוכר ולאפות. הבת והחברה עזרו לי לגלגל, ושמחו מאוד גם לעזור לי לאכול. יצא יפה מאוד, וטעים מאוד. צילמתי את העוגיות, העליתי תמונה לפייסבוק, וספרתי את הלייקים שהיא קיבלה. ===


אני יכולה להמשיך עוד, אבל הרעיון מובן. אלה החיים שלי, אבל תיאור שלהם לפרטי פרטים הוא לא מספיק מעניין. למעשה למי שהוא לא אני, התיאור הזה משעמם עד מאוד. הוא חשוב רק בהנחה ויש איזו מסגרת שהיא, איזה פאנץ', משהו מפתיע שמהדק את כל חלקי הסיפור יחד, וגורם עניין. נאוקו, שמכונה גם "נאו", היא בת עשרה יפנית שכותבת יומן. נאוקו עברה מארצות הברית ליפן, היא בת יחידה לאם קרייריסטית ולאב אובדני, ותופסת את אביה כלוזר. היא גם ילדת-כפות שדי סובלת בבית הספר, עד שנאלצת לנשור ממנו בעקבות התעללויות חוזרות. בקיצור, החיים שלה קשים ומבודדים מאוד. את היומן הזה מוצאת רות. כן, גם למחברת קוראים רות. זו בחירה לא מקרית, איך היא יכולה להיות מקרית? והיא לא מוצלחת לטעמי. רות הבידיונית, זו שבספר, מתגוררת מעבר לאוקיינוס, באי קנדי קטנטן ובודד. לרות יש בן זוג, חתול, ואיזו חברה או שתיים, וכן את בני האי המעטים שסביבה. ולכן היא שוקעת בקורותיה של נאו, אותם היא קוראת בהדרגה, ונעשית מעורבת בחייה דרך היומן.

יש לציין כי שתי העלילות, זו של נאוקו ביפן וזו של רות, כעשור לאחר מכן בקנדה, אינן כל כך מעניינות. למעשה הן משמימות מאוד. כרוניקות של חיים מבודדים, מעוטי אינטראקציות חברתיות חיוביות, ונעדרי קצב של התרחשות. העלילות משתלבות זו בזו, בדרך הדומה להשתלבות העלילות בספר "הסיפור שאינו נגמר" - הדמות קוראת טקסט, ודרך הטקסט עוברת שינויים, ובהדרגה גם גורמת לשינויים בדמויות שבתוך הטקסט עצמו. מעניין למדי, אבל לא סוחף סיפור. נאוקו היא ילדה מהורהרת ופילוסופית למדי, אולי אפילו פילוסופית מדי, ברמה המזכירה את הקלישאתיות של "אלגנטיות של קיפוד".

מה עוד?יש בספר רבדים של תכנים. הראשון והברור מאליו עבור המחברת הוא נושא הסביבתנות והקיימות. השני הוא משחקי הזמן, כפי שרומז שם הספר, וכן הכינוי "נאו" - עכשיו, של הגיבורה. כאן המחברת נכנסת לעולמות לא-לה, הסברים פיזיקליים עמוקים לפרדוקסים שיוצרת תיאוריית הקוונטים בפיזיקה. ההסבר הזה, תיאורית "ריבוי היקומים" נתפרת בגסות לעלילה, ולא ברור מה המטרה שלה. לקינוח יש בספר הזה עיסוק רב במלחמה, ויותר ממנו עיסוק רב בפציפזם. קשה לכתוב על זה בלי לשלב קלקלנים, אבל רק אומר שהרכיב הפציפיסטי בסיפור מגיע עד כדי חוסר אמינות בולט, ויותר רושם שמדובר בספר נעורים המחפש לו סוף טוב ותו לא.

לקח לי המון זמן לקרוא את הספר. במקביל אליו התחלתי וסיימתי ספרים רבים אחרים. גם אלה שהיו כתובים פחות טוב ממנו, נשאו על דפיהם קצב מסוים, עלילה, חיות, וסיבות לקרוא.

בכל זאת, שלושה כוכבים:
* הבת שלי, שלומדת בכיתה ט', שאלה מהו החתול של שרדינגר. הא לך, יקירתי, אמרתי, ופתחתי לה ב"נספח ה'" של הספר. תיאור טוב של החתול, הניסוי, ומה הרעיונות המדעיים והפילוסופיים העומדים מאחוריו.

* הציטוט הזה: "אני נשבעת שאפילו באינטרנט יש ריח וירטואלי שאנשים מדיפים ואנשים אחרים קולטים, למרות שלא ברור לי איך. זה אולי ריח לא אמיתי, עם מולקולות וקולטני פרומונים, אבל הוא ברור לא פחות מאשר צחנת פחד שנודפת מבתי השחי או מהאווירה שאת משדרת כשאת ענייה ואין לך ביטחון עצמי ודברים יפים. אולי הפיקסלים שלך מתחילים להתנהג אחרת."

* הערת שוליים מספר 17. החלק של נאוקו, היפני, זרוע הערות שוליים. אני שונאת הערות שוליים בספרי קריאה, אבל כאן הם היו די חשובים, בגלל השפה והתרבות היפנית. בהתחלה חשבתי שאלה הערות המתרגמת, אחר כך חשבתי שאלה הערות המחברת. ואז הגעתי להערה 17. "לא מצליחה למצוא הפניות לבתי קפה רפואיים או לעיר המיטות. האם היא ממציאה את זה?" וכך הבנתי שיש כאן סופרטקסט. רות, הקוראת ביומן של נאוקו, היא מדענית. והקריאה שלה מדעית, כלומר כוללת חיפושי תרגום ומידע תרבותי והוספתם כהערות שוליים. זה נחמד. או לפחות היה נחמד חלק מהזמן.

אז סיימתי את הקריאה, וגם את הכתיבה. יותר כיף לי לכתוב על ספרים שאני לא אוהבת. לא יודעת למה זה. ועכשיו אני יכולה לחזור לי אל חיי המשמימים, ועוגיות רעידת האדמה המופלאות שהכנתי.
17 קוראים אהבו את הביקורת
אהבת? לחץ לסמן שאהבת




טוקבקים
+ הוסף תגובה
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
אפרתי, כמה תשובות: 1. לא היה צורך בשום עזרה. שמונה נפשות בחופש, בפסח, בבית אחד. לא נשאר שריד, ולא היה לי כוח להכין עוד סבב.
2. לא קראתי את "שנת הבשרים שלי". ולא אמרתי שהיא כותבת משעמם. היא רק מורחת כמעט שש מאות עמודים על אנשים משעממים, ובלי הרבה אינטראקציות בינאישיות (ומה מעניין בספרים אם לא אינטראקציות כאלה?)
3. תודה, אבל לכי תדעי. בחיים האמיתיים אני די שגרתית ומשעממת.
אפרתי (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
ביקורת מצויינת וכמה הערות בצידה. 1. למה לא קראת לי לעזור לך לאכול? הייתי עוזרת בשמחה.
2. רות ל. אוזקי מ"שנת הבשרים שלי" כותבת משעמם? אללי... הכיצד.
3. את אף פעם לא תשעממי אף אחד.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
שין שין - תודה, ובשמחה. (ולא דובר על החלפת תמונת הפרופיל שלך?)
שין שין (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
את בהחלט כותבת ביקורות מצוינות לספרים שאת לא אוהבת. תודה על הביקורת ועל המתכון.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
קורא, תודה רבה לך על תגובתך. בנוגע לקרין גורן, העוגיות הן לא "שלה". זה סיפרה לי חברה שמבינה באפייה. נכון שכל המתכונים מסתובבים, וכל מפרסמי המתכונים וכותבי ספרי הבישול רק משנים פה ושם במרכיבים או בניסוחים או ניואנסים באופן ההכנה, אבל קרין גורן לא עושה אפילו את זה, ולא נותנת קרדיט למקורות שלה. אבל זה לא קשור ישירות.

כן, אלה "עוגיות פרוייקט", אבל פרוייקט מספק. לא כמו עוגיות השוקולד-צ'יפס מאחורי האריזה (שגם הן קוצרות מחמאות, אגב).

וכן - אני מבינה מה אמרת. מוזמן לקרוא, אפילו שלא אהבתי. כמו שכתבתי, אני מעדיפה לכתוב על ספרים שלא אהבתי.
קורא כמעט הכול (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
העוגיות האלה של קארין גורן מאוד טעימות, והן בעיקר אמירה כל מי שהכין אותם יודע שזה עסק לא פשוט (לא קלולה, לדוגמא כמו מתכון השוקולד צ'יפס שמופיע במאוחרה של שקית הצ'יפס).

אז הצלחת במבחן "רעידת האדמה" ברכות
והצלחת בעוד משהו...

לכתוב ביקורת מצוינת על ספר שלא אהבת. אבל מה שהכי יפה זה שהביקורת שלך מאפשרת, אני לדוגמא החלטתי כן לקרוא את הספר למרות החוויה השלילית שלך ובזכות הביקורת- יצא קצת מסובך, אבל כל הכבוד
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
רץ, אני רצינית בהחלט. אתה מוזמן לגגל "עוגיות רעידת אדמה" ולראות בעצמך.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
חני, בהצלחה.
רץ (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
נצחיה - בקשר לעוגה את רצינית בקשר לשם ?
חני (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
נצחיה תודה תודה אני ארעיד את המטבח מעניין מה ייצא....
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
חני, הנה המתכון, פחות או יותר: ממיסים המון שוקולד מריר וחמאה. במקביל מקציפים ביצים וסוכר. כן, גם אני שאלתי. ביצים בשלמותן בלי הפרדה. מערבבים את הקצף עם השוקולד המומס ומוסיפים קמח ואבקת אפיה. את התערובת הזו מקפיאים כדי שתצא עיסה מוצקה. אז מגיע החלק החשוב: מכיירים כדורים מהעיסה, ומגלגלים בתוך אבקת סוכר, עד שהכדור מכוסה כולו. את הכדורים המצופים מניחים בתבנית, עם רווחים ביניהם, ואופים כמה דקות בתנור חם. ואז העוגיות נמסות והציפוי הלבן מתבקע ומגלה את השוקולד מתחת. לכן זה עוגיות רעידת אדמה.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
חני, הנה המתכון, פחןת או יותר: ממיסים המון שוקולד מריר וחמאה. במקביל מקציפים ביצים וסוכר. כן, גם אני שאלתי. ביצים בשלמותן בלי הפרדה. מערבבים את הקצף עם השוקולד המומס ומוסיפים קמח ואבקת אפיה. את התערובת הזו מקפיאים כדי שתצא עיסה מוצקה. אז מגיע החלק החשוב: מכיירים כדורים מהעיסה, ומגלגלים בתוך אבקת סוכר, עד שהכדור מכוסה כולו. את הכדורים המצופים מניחים בתבנית, עם רווחים ביניהם, ואופים כמה דקות בתנור חם. ואז העוגיות נמסות והציפוי הלבן מתבקע ומגלה את השוקולד מתחת. לכן זה עוגיות רעידת אדמה.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
חני, הנה המתכון, פחןת או יותר: ממיסים המון שוקולד מריר וחמאה. במקביל מקציפים ביצים וסוכר. כן, גם אני שאלתי. ביצים בשלמותן בלי הפרדה. מערבבים את הקצף עם השוקולד המומס ומוסיפים קמח ואבקת אפיה. את התערובת הזו מקפיאים כדי שתצא עיסה מוצקה. אז מגיע החלק החשוב: מכיירים כדורים מהעיסה, ומגלגלים בתוך אבקת סוכר, עד שהכדור מכוסה כולו. את הכדורים המצופים מניחים בתבנית, עם רווחים ביניהם, ואופים כמה דקות בתנור חם. ואז העוגיות נמסות והציפוי הלבן מתבקע ומגלה את השוקולד מתחת. לכן זה עוגיות רעידת אדמה.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
חני, הנה המתכון, פחןת או יותר: ממיסים המון שוקולד מריר וחמאה. במקביל מקציפים ביצים וסוכר. כן, גם אני שאלתי. ביצים בשלמותן בלי הפרדה. מערבבים את הקצף עם השוקולד המומס ומוסיפים קמח ואבקת אפיה. את התערובת הזו מקפיאים כדי שתצא עיסה מוצקה. אז מגיע החלק החשוב: מכיירים כדורים מהעיסה, ומגלגלים בתוך אבקת סוכר, עד שהכדור מכוסה כולו. את הכדורים המצופים מניחים בתבנית, עם רווחים ביניהם, ואופים כמה דקות בתנור חם. ואז העוגיות נמסות והציפוי הלבן מתבקע ומגלה את השוקולד מתחת. לכן זה עוגיות רעידת אדמה.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
יעל, יש לעוגיות האלה כל מיני שמות. אבל אם הייתי בוחרת שם אחר, זה היה פחות מסתדר עם נושא הסקירה והספר, שהוא יפן.
נצחיה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
קריקטורה, את מחמיאה מאוד, אבל אני נאלצת לא להסכים. גם רות אוזקי כותבת יפה. כתיבה יפה זה טוב לעמוד או שניים. כתיבה יפה לא יכולה להחזיק קריאה של 543 עמודים. צריך יותר מזה. אבל תודה.
yaelhar (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
נעמי בעניין עוגיות אני לא מגגלת: צריך להביא לי את זה ישר לפה. לא את המתכון, את העוגיות...
נעמי (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
מה אתן לא מכירות?? תגגלו רגע - עוגיות שוקולד שנבקעות כמו אדמה, עם המון אבקת סוכר בזוקה
חני (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
רעידת אדמה??? תשימי מתכון במקום לתת לנו לתהות. נשמע יותר מעניין מהספר...
yaelhar (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
ביקורת מאירת עיניים. הציטוט הראשון שציטטת מעורר מחשבה בנכונותו.

מה שהעלה לי סימן שאלה הוא שם העוגיות. "רעידת אדמה"??? מעניין...
קריקטורה (לפני 10 שנים ו-6 חודשים)
ביקורת מתוקה.
הבדל אחד בינך לבין המחברת: אני מניחה שאם היית כותבת ספר שהוא תיאור מייגע לפרטים אנשים היו קוראים אותו בכיף - כי הכתיבה שלך טובה.
לא קראתי את הספר, אבל אני מניח שהכתיבה של רות הזאת לא משהו. אחרת, היית אוהדת אותה יותר.

או שזו סתם חולשתי הידועה לכתיבה איכותית ושנונה?

תיהני עם העוגיות :)





©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ