ביקורת ספרותית על בישול הודי - כשר מאת מדהור ג'אפרי
הביקורת נכתבה ביום חמישי, 29 במאי, 2025
ע"י המורה יעלה


המטבח ההודי הוא מטבח מסקרן.
לקראת שבועות נזכרתי שבילדותי בכל חג היינו מתארחים אצל דודתי הקוצ'ינית. מעניין לדעת שדווקא היינו אוכלים בחג השבועות ארוחה בשרית ולא מאכלי חלב.

בהתחלה אני ואחי חששנו מהמאכלים הצהובים והמתובלים - שלרוב האוכלוסייה יכולים להיראות "אקזוטיים" ופחות מתאימים ליום-יום.

אך עם השנים כמובן התאהבנו במטבח ובייחודיות שלו. בעיקר בשל העובדה שאיך ששומעים שאנחנו הודים ישר אומרים: "אז בטח יש לכם אוכל טעים!"
אז לאכול זה לא קשה, אך להכין יותר.
גם כשאני ואחותי ניסינו ללמוד את הבישול, ובמיוחד את ה"אפם" שאהבנו - מעין לחם מסולת שנאפה בתנור או מטוגן בצורת חביתיות...
הבנו שהעניין הוא לא פשוט בכלל, ודי התייאשתי כשלקח לי עשר שעות להכין את הקובה ההודית.
אז עשיתי סוויץ' בראש - הבנתי שאני הודית, יש לי את זה בדם.
אחרי זה הצלחתי להכין אפם כהלכתו - אפילו אחותי שהולכת לסדנאות בישול הודי רשמיות מאז - אמרה שהטעם דומה!

מכשול נוסף: את חלקם של התבלינים הדרושים להכנת בישול הודי אותנטי לא קל להשיג בארץ - כמו "עלי ופלה".
הקהילה ההודית הקוצ'ינית שאני (חצי) משתייכת אליה, היא קהילה מאוד קטנה בישראל. כך קרה שרק יודעי דבר מבינים איפה להשיג את המצרכים והכלים הדרושים לשמור על המטבח ההודי היהודי כהלכתו, ומאוד שמחתי כשלפני כמה שנים התוודעתי לאתר צ'יפאפאם - https://chipappam.blogspot.com/search/label/%D7%A4%D7%A1%D7%98%D7%9C
האתר היחיד שבו סודות ההכנה של המאכלים של העדה מתפרסמים בצורה נגישה למי שלא למד מדור לדור את דגשי הבישול.
המידע הזה תמיד עבר בעדה מפה לאוזן, אמא לבת, דודה לאחיינית וכו'...

בכל כמה שנים אנחנו שוב מנסים ללמוד את עקרונות הבישול ההודי, ובספר הזה שמחברתו היא הודית לא יהודית - יש כמה עקרונות דומים וכמה עקרונות שונים.
אצלם הלחמים המוכרים ביותר צ'פאטי ונאן הם קצת שונים מהאפם שלנו.
חשוב להבין שהבישול ההודי היהודי התפתח מן המצרכים שהיו בסביבה תוך הקפדה על מגבלות הכשרות.
לדוגמא את הנאן מכינים עם חלב, ובארוחה בשרית יהיה בעייתי לשלב לחם כזה.
אך האורז למשל - מצרך שהיה בשפע בכפרים של הודו - דומה גם בבישול ההודי היהודי וגם בבישול ההודי.
ההודים גם אוהבים "לנשנש"
יש חטיפים מיוחדים וקראנצ'יים, ובכלל, כללי הנימוס הם קצת שונים.
לא היה נהוג לאכול באמצעות סכין ומזלג, דבר שהיה נראה קצת מוזר לאמי האשכנזייה.

תפוחי אדמה הם מצרך מאוד פופולרי בבישול ההודי ואני זוכרת את הטעם הנפלא של תפוחי אדמה המבושלים ברוטב המכיל עגבנייה (פרי שלא הסכמתי לאכול או אפילו להתקרב אליו באף הזדמנות אחרת...)

מה שבטוח הוא שמדובר במטבח מאוד יצירתי וגמיש, מטבח שנאלץ להתגבר על מגבלות מסוימות של שימור המזון (כי מדובר בארץ חמה)
הצורך להמתין זמן רב (רבים מהמתכונים משלבים השרייה)
הצורך להשיג תבלינים רבים ששמותיהם אחד אחרי השני נשמעים כמו התחלה של כישוף: "פלפלים חריפים, צבע מאכל אדום וצהוב, ציפורן - שיניים שלמות, קוקוס טרי, קינמון, שומר..." צחוק מרושע (סתם)

בקיצור מטבח משובח, ספר שלא מתאים לעצלנים!...
13 קוראים אהבו את הביקורת
אהבת? לחץ לסמן שאהבת




טוקבקים
+ הוסף תגובה
המורה יעלה (לפני חודשיים)
מרשים! לא היה לי מושג
פרפר צהוב (לפני 3 חודשים)
את הבצק של הסמוסה כדאי להכין עם Carom seeds (Ajwain). זה מזכיר קימל מבחינת צורת הזרעים ונותן ריח מצויין. אפשר להשיג בחנויות הודיות ברמלה, פתח תקוה ובמקומות נוספים.
המורה יעלה (לפני 3 חודשים)
פרפר"צ אחותי הייתה בקורס בישול הודי לאחרונה, אז לקחתי ממנה את המתכונים, עוד לא היה לי אומץ להכין... אבל בקרוב אני מאמינה, מתכננת להכין סמוסה
פרפר צהוב (לפני 3 חודשים)
אם את יודעת להכין מסאלה דוסה שלא דומה למסאלה בלינצ'ס תקבלי חותמת איכות :-)
יש כמה מאכלים הודיים אהובים מלבד המסאלה דוסה - סאמבר (אני משתמש בMoong Dal), אלו גובי, סמוסה, פולאו, ביריאני, אלו פראתה וכמובן ת'אלי עם כמה שיותר תוספות.
המורה יעלה (לפני 3 חודשים)
תודה לתגובתך משה. חבל שבארץ לא השכילו לתת את המקום לבישול ההודי, ושהצעירים שחוזרים מהודו יותר מתעניינים בתורות הרוחניות ולא תמיד מורידים את כל הידע שצברו שם למציאות, גם רוחניות צריכה משהו גשמי, והאוכל ההודי הוא לא רק אוכל אלא גם חוויה של סבלנות. כפי שהבהרת הבישול דורש הרבה השקעה והצעירים מתייאשים, רק הסבתות מעלות לרשת מתכונים והלוואי שישתנה המצב הזה.
משה (לפני 3 חודשים)
ביקורת מעניינת בעיקר המידע על הקהילה הקוצ'ינית. הספר הזה הרבה שנים היה בין היחידים והטובים לבישול הודי שתורגם לעברית. אני לא הודי, אבל מאוד אוהב את האוכל ההודי ומבשל בכל הזדמנות שיש זמן. עשיתי כמה מתכונים מהספר הזה בעבר, היום אני מעדיף מתכונים מהרשת. ביוטיוב יש הרבה סרטונים מעולים של זקנות הודיות המראות את רזי הבישול ההודי. הבישול ההודי והתאילנדי הם האהובים עליי ביותר. בעוד את הקארים התאילנדים אפשר להכין במהירות, המתכונים ההודים דורשים הרבה זמן והרבה חומרים, לכן הם פחות שימושיים לישראלי הממוצע, אבל ההשקעה משתלמת ביותר. יש בארץ כמה מכולות הודיות בהם אפשר להשיג כמעט כל מה שצריך, אני מכיר טוב את זו ברחוב שטמפפר בפתח-תקווה.
המורה יעלה (לפני 3 חודשים)
האופה - שמחה שאהבת את הבלוג, הוא ממש מושקע!
האופה בתלתלים (לפני 3 חודשים)
איזה בלוג נחמד, תודה על הקישור!
המורה יעלה (לפני 3 חודשים)
תודה יעלהר - הספר ללא ספק מרתק גם כספר קריאה
yaelhar (לפני 3 חודשים)
מעניין מאד.
כמי שרחוקה מאד מלהיות מאסטר שף (וזה בלשון המעטה) תמיד אהבתי לקרוא ספרי בישול. היה מי שטען, שאני אוכלת אותם דף דף... בבישול - אם אני מוכרחה - אני מקפידה על לא יותר משלושה מצרכים וזמן הכנה שלא יעלה על 30 דקות (לא כולל כמובן בישול). כך שהספר הזה יכול היה אולי להתאים לי כספר קריאה.
המורה יעלה (לפני 3 חודשים)
המטרה הייתה להסביר חלק מהסיבות מדוע האוכל היהודי ההודי המסורתי התפתח שונה מהאוכל שאנחנו אוכלים במסעדות הודיות שאינם ההודים היהודים שעלו לארץ עם קום המדינה (הודים
"בני ישראל" והודים קוצ'ינים). העדה הקוצ'ינית נחשבת ליותר מקפידה על מנהגי היהדות משום שפחות התערבה באוכלוסייה ההודית מאשר עדת "בני ישראל" הגדולה יותר
מורי (לפני 3 חודשים)
אם את מדברת על נאן חלבי עם שילוב בשר, שזו בעיה, אז לא בעיה אצלי.
המורה יעלה (לפני 3 חודשים)
נכון מאוד. הודו מתפרשת על פני אזור נרחב ושונה מאוד לדוג' הצפון שבו הצעירים הישראלים הולכים לבקר במקדשים הרוחניים, והדרום, שבו מדינת קרלה הכפרית ממנה הגיעו העדה הקוצ'ינית.
דן סתיו (לפני 3 חודשים)
יעלה סקירה יפה ומעוררת תיאבון. היה מעניין במיוחד לקרוא על המטבח היהודי הקוצ'יני. המטבח ההודי הוא שם כולל למספר ניכר של מטבחים שונים זה מזה ברחבי תת-היבשת.





©2006-2023 לה"ו בחזקת חברת סימניה - המלצות ספרים אישיות בע"מ