ספר טוב

הביקורת נכתבה ביום שבת, 16 בינואר, 2021
ע"י בנצי גורן
ע"י בנצי גורן
התקופה שבין המאה ה-15 למאה ה-17, נקראת בהיסטוריה עידן התגליות. אנגליה, הולנד, ספרד ופורטוגל היו שותפות לעידן הזה בו נשלחו על ידן מגלי עולם המפורסמים לגלות ארצות חדשות ובהמשך הפכו אלו לקולוניות.
אך לא רק ארצות חדשות התגלו בשנים האלו. אחד הגלויים החשובים של תקופה זו, היו התבלינים: ציפורן, קינמון ובעקר אגוז המוסקט. כאשר הכריזו רופאי אנגליה במאה ה–16 שאגוז מסתורי שהגיע לאירופה בתיווכם של סוחרי תבלינים ערבים ומקורו נשמר בקנאות, מסוגל לרפא את מגיפת הדבר, האמיר מחירו של התבלין הריחני לגבהים בל ישוערו. היה ברור כי מי שיצליח לשים את ידו על מקורות אגוז המוסקט, יגרוף לכיסו רווחי עתק ואז נפתח המירוץ הגדול לשליטה בנמלים של דרום מזרח אסיה, או ליתר דיוק איי התבלין אשר באזור מלזיה ואינדונזיה של היום.
זהו הנושא בו עוסק "אגוז המוסקט של נתנאל". מילטון מתאר בספרו את המאמצים של הסוחרים הבריטים, שהתאגדו בשלב מסוים ב"חברת הודו המזרחית", לחדור לשווקים האלה ולשמור עליהם מפני ההולנדים (בעיקר).
מיהו נתנאל קורטהופ? קפטן בצבא הבריטי אשר בשנת 1616 השתלט על האי ראן שבו צמח אחד מיערות המוסקט היחידים בעולם. ההולנדים לא ראו זאת בעין יפה והחלו במתקפות על האי ועל ספינותיו העוגנות של קורטהופ, שנפלו לידיהם מהר מאוד. ואז החל המצור. עם 39 אנשי צוות והאוכלוסיה המקומית המצומצמת, קורטהופ הגן על אי המוסקט תחת המצור ההולנדי שנמשך 1,540 ימים שבסופם הבריטים נכנעו.
ספינות לאין ספור טבעו בים במרוץ התבלינים הגדול. הרבה יותר יורדי ים קיפחו במרוץ הזה את חייהם, מאשר שבו משם בשלום. זהו סיפור על שאפתנות ודבקות במטרה אך גם של מלחמות, מעשי טבח רבים, הוצאות להורג וסיכסוכים אין קץ.
בינתיים, בצד השני של העולם, הבריטים וההולנדים נלחמו גם על שליטה באי אחר – ניו אמסטרדם: אי שאנו מכירים היום בשם מנהטן. כדי לשים סוף למלחמות הטריטוריה ברחבי העולם, הסכימו המעצמות לחתום על הסכם שלום שזכה לשם חוזה ווסטמינסטר (1674). ההולנדים ששמרו מאז 1620 על השליטה באי ראן, החליטו ששווה להם יותר להמשיך לשמור עליו מאשר על האי נטול התבלינים שבאמריקה ולכן הם הסכימו לתת לבריטים את מנהטן בתמורה לאי ראן.
מילטון כותב נפלא לדעתי. הספר הוא שילוב בין ספר היסטוריה לספר עלילתי כאשר אין בעיה לדלג מידי פעם על איזו פיסקה אם מוצאים אותה פחות מעניינת. זו הסיבה שאני לא יכול להגדיר אותו כרומן היסטורי במובן שבו כולנו רגילים.
4 כוכבים ולא 5 רק בגלל כמה פסקאות אותן מצאתי עמוסות בפרטים ועליהן דילגתי.
אני ממליץ על הספר במיוחד לכל חובבי ההיסטוריה שבינינו.
24 קוראים אהבו את הביקורת
טוקבקים
+ הוסף תגובה
בנצי גורן
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
תודה לכם, לי, זאב ואתל.
|
|
אתל
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
מסקרן מאוד. תודה.
|
|
לי יניני
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
בנצי תודה. נשמע מעניין
|
|
זאבי קציר
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
ביקורת מסקרנת בנצי, תודה לך
|
|
בנצי גורן
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
תודה חני.
cujo, אשמח לשם הספר.
|
|
חני
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
תודה מעניין בנצ.
ומוסקט תמיד במגרה העליונה בשלופ
כדי שאוכל לגרד קמצוץ. |
|
cujo
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
ביקורת מסקרנת מאוד.
בספר שקראתי השנה סופר על הטבח שעשו ההולנדים בילידים של אותם איים כשהם משאירים רק מעטים שימשיכו בקטיף.
|
|
פרפר צהוב
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
בעניין אגוז מוסקט, אצלנו מכירים רק את חלק הפנימי של הפרי.
פרי אגוז המוסקט דומה לאגס צהוב (כמו שרואים בתמונת הכריכה), שבפנים יש מעטפת אדומה שההודים משתמשים גם בה כתבלין (Javitri), העוטפת מעטפת שחורה שבתוכה נמצא אגוז המוסקט. |
|
בנצי גורן
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
תודה לכם: דינה, אורן, מורי וסנטו.
|
|
dina
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
נכון מורי. כמו ציפורן, וכמו ג'ינג'ר.
|
|
מורי
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
דומיננטי בהחלט ובאיזשהו מקום קראתי, שגם רעיל במינון יתר. בכל מקרה, המוסקט
הוא מסוג תבליני הקורט.
|
|
dina
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
עם המוסקט צריך להיות מאוד זהירים, שכן הוא תבלין מאוד דומיננטי. את הסקירה שלך הוא רק השביח, אבל האמת שגם בלעדיו הסקירות שלך הן לעילא.
|
|
אורן
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
החכמתי, תודה בנצי.
מוסקט ברוטב לפסטה זה א"ב :-)
|
|
מורי
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
אצלי שמנת מועדפת הן על פסטה סתם כך והן על פיסות חזה עוף מטוגנות על בצל
ואז תוספת שמנת. מהמם על בסיס פסטה. די בתיבול מלח, מוסקט ופלפל שחור גרוס.
|
|
משה
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
ביקורת טובה, תודה.
|
|
בנצי גורן
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
מורי, אני לא מת על רוטב שמנת, אבל אולי שווה לנסות שוב.
|
|
מורי
(לפני 4 שנים ו-7 חודשים)
לא ידעתי על תכונתו הרפואית הספציפית, אבל את רוטב השמנת לפסטה הוא בהחלט
משביח.
|
24 הקוראים שאהבו את הביקורת