קראתי תקציר של ספרך.
היה לי חבר נהדר שקראו לו גדעון הנקין (בנם של ההנקנים המפורסמים מגדרה - נצר לבילויים).
לפני שנה וחצי הלך לעולמו. כתבתי ספרון לזכרו (געגועים לגדעון), ובאחד הסיפורים שלבתי את יום המסיק.
מאחר וספרך עוסק בתחום הזה, מצאתי לנכון לפרגן לך בדרך משלי. הנה.
מסיק זיתים.
ואהבת לרעך כמוך.
לא "מסיק" ממש, אלא הכנת זיתים שהובאו מבעוד-מועד, והפיכתם ל"זיתים כבושים".
וכך היה התהליך : גדעון הביא (מהיכן- שהו ) כמות עצומה של זיתים 100 ,לפעמים 200 ק"ג זיתים ואלה היו נשפכים, אחר כבוד, לתוך מיכל ענק מלא במים ובתחתיתו ברז ריקון.
"אברמל'ה" (כך פנה אלי גדעון תמיד) "תפקידך לרוקן את המים כל בוקר ולמלא מים חדשים, ע"מ להפיג את המרירות הראשונית, ולפני שאתה מרוקן, יש להוציא ולזרוק את הזיתים הכמושים והלא-טובים" (לפי "נוסחה מיוחדת") , כך במשך מספר ימים עד שהזיתים יהיו מוכנים להמשך התהליך.ואכן לאחר מספר ימים, מהומה והמולה בחצר – שולחנות כירות של גז, סירים בגדלים שונים ואפילו מספר "עובדים זרים".
על השולחנות , ערוכים לפי מסדר , כל המרכיבים הנחוצים: לימון, פלפל-חריף שום ועוד. וכמובן הזיתים.
כולנו, כולל אסתי, עסוקים איש-איש ותפקידו: זה על השום,זה חותך לימון וכן הלאה. ומכניסים הכול לתוך צנצנות הזכוכית.
תפקידו של גדעון: אחראי על הרתחת המים והוספת כמות המלח הנדרשת, ולכל צנצנת מלאה במרכיבים
יצק מים מהולים במלח, עד צוואר הצנצנת.
כאן נוסף לי "תפקיד חדש" להוסיף מעט שמן, לתת לחומרים להתקרר, ולאחר מכן להכניס את הצנצנות המלאות למקלט מתחת למדרגות. וכך עשינו כ 30 או 40 צנצנות.
תם ולא נשלם. יש המשך.... והוא העיקר.
אחרי שבוע בערך הייתי צריך להוציא את הכל החוצה לפתוח את הצנצנות, לתת להם "להרגע" מהתסיסה ובאותה הזדמנות לזרוק כל "זית סורר" ולהוסיף שמן, אם צריך, ולהחזיר את הכל למקום, לאחר כחודשיים או יותר הזיתים היו מוכנים. חשבתם שפה גמרנו ? טעות בידכם. עכשיו התחילה המלאכה העיקרית :
"אברמ'לה, (כרגיל) תיקח 6 צנצנות למרדכי, ותיקח 2 לחנות ,5 לליפא (אבינדב ?) ועוד כך וכך לזה וכך וכך לזה, וכמובן גם לך תיקח אחת".
עד שנשארו "לנו" אולי 10 צנצנות בדוחק .
"גדעון", פניתי אליו "אתה מחלק הכל ? בשביל זה טרחנו כל-כך"?
"כמובן שבשביל זה טרחנו, ומה חשבת?" "שאני יכול לאכול את הכל לבד ?
ומה עם 'ואהבת לרעך כמוך' "?.
כך הוא גדעון: דואג קודם לאחרים ואחר כך לעצמו.
הוסף תגובה |
קישור ישיר להודעה